Ratni brodovi na prodaju, skupi za održavanje

Novac od prodaje biće usmjeren za kupovinu novog naoružanja i opreme
3600 pregleda 8 komentar(a)
Ponos ratne mornarice SFRJ uskoro napušta Jadran, Foto: Arhiva Vijesti
Ponos ratne mornarice SFRJ uskoro napušta Jadran, Foto: Arhiva Vijesti

Vlada je juče donijela odluku da se iz formacije Mornarice VCG povuku njena dva najveća plovila - patrolni brodovi (nekadašnje fregate) P-33 i P-34 klase „Kotor“ i ponude na prodaju. Ministarstvo odbrane zaduženo je da izvrši procjenu i odredi početne cijene za brodove i rezervne djelove za ta plovila, koji su u mornaričkim skladištima, kao i da sprovede postupak njihove prodaje.

Budući da je ovdje riječ o prodaji još upotrebljive i perspektivne vojne tehnike, Ministarstvo odbrane će novog vlasnika za najjače i najveće brodove crnogorske Mornarice tražiti na tzv. povjerljivim tenderima koji nose oznaku tajnosti “Interno”. Prihod od njihove prodaje biće usmjeren u budžet Ministarstva odbrane za nabavku novog naoružanja i opreme za Vojsku Crne Gore. Do sada je inače, više država iskazivalo interesovanje da kupi ova dva broda koja su tehnički, u dobrom stanju i da ih nakon modernizacije naoružanja i elektronike, uvrste u sastav svojih ratnih mornarica. Među interesentima bili su Pakistan, Turska, Bangladeš, Izrael...

Kako se navodi u Informaciji o rješavanju statusa patrolnih brodova P-33 i P-34, oni su preveliki, preskupi i prekomplikovani za upotrebu u Mornarici VCG koja ni sa kadrovskog stanovišta više ne može opsluživati tako kompleksne ratne brodove koji su krajem osamdesetih godina prošlog vijeka napravljeni da budu okosnica udarnih pomorskih snaga flote nekadašnje Jugoslovenske Ratne Mornarice. U Informaciji se priznaje i ono na što su upućeni upozoravali Vladu prije 12 godna kada je ona odlučila da uništi i zatvori vojno brodogradilište Arsenal u Tivtu, odnosno prije četiri godine kada je slično učinila sa Jadranskim brodogradilištem Bijela jer u tom dokumentu stoji da “najveći problem u održavanju ovih brodova predstavlja nepostojanje specijalizovanih remontnih ustanova ili firmi u Crnoj Gori koje imaju kapacitete za održavanje i remont brodskih oružnih sistema i sistema za upravljanje vatrom, što značajno, već duži period utiče na ispravnost, pouzdanost i upotrebu ovih sistema.”

„Kotor“ (P-33) i njegov blizanac „Pula“ (sada P-34), bili su najveći i najmoćniji ratni brodovi nekadašnje JRM. Ove dvije raketne fregate građene su 1986. i 1988. u Kraljevici. Brodovi su dugački 92 i široki 11,7 metara.

Vlada otkupljuje 3.000 kvadrata za petlju „Smokovac”

Vlada je juče proglasila javni interes za eksproprijaciju privatnog zemljišta za izgradnju buduće petlje na autoputu kod Smokovca.

Odlukom se zadužuje Uprava za nekretnina da zasada otkupi više katastarskih parcele ukupne površine od tri hiljade kvadrata koji pripadaju katastarskoj opštini Rogami. U odluci nije navedena cijena, već će to biti utvrđeno u postupku uprave za nekretnine.

Bonus video: