"JOŠ JEDAN NAPAD NA SLOBODNO NOVINARSTVO"

MAJE: Đukanovićeva tužba dodatno podriva slobodu medija u Crnoj Gori

727 pregleda 1 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Savo Prelević
Vuk Maraš, Foto: Savo Prelević

Tužba koju je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović podnio protiv nezavisnog dnevnika Vijesti predstavlja još jedan u nizu napada na slodno novinarstvo u Crnoj Gori, ocijenio je Vuk Maraš, izvršni direktor Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope.

"Porazno je da predsjednik Crne Gore, kao lice koje tri decenije obavlja najviše funkcije u Crnoj Gori i dalje ne poznaje osnovne postulate medijskih sloboda, uključujući i stavove Evropskog suda za ljudska prava. Prije više od 20 godina upravo je Evropski sud za ljudska prava zauzeo stav da se mediji i novinari ne mogu kažnjavati za širenje izjava drugih lica i da bi takva praksa umanjila doprinos medija u diskusijama o pitanjima od javnog interesa", navodi se u reagovanju Maraša.

"Ne samo što je tužba Đukanovića suprotna stavovima Evropskog suda za ljudska prava, ona je takođe, izuzetno opasna, ne samo po Vijesti, već i po sve druge slobodne medije u Crnoj Gori koji posluju na malom tržištu i za koje bi dosuđivanje ovako visokog tužbenog zahtjeva predstavljalo nepremostivu poslovnu barijeru. Upravo zato, podnošenje ovakve tužbe od strane Đukanovića, nedvosmisleno predstavlja još jedan u nizu pokušaja gašenja Vijesti i gušenja slobode medija u zemlji koja je članica NATO-a i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji", dodaje se u reagovanju.

Maraš navodi i da je ova tužbasamo nastavak obračuna Đukanovića sa nezavisnim dnevnikom Vijesti.

"I ranije je podnosio tužbe sa istom namjerom, ali i protiv kojeg je više puta javno iznosio najbrutalnije uvrede i govor mržnje, nakon čega su se, simptomatično, skoro uvijek dešavali napadi na novinare i imovinu Vijesti. Dodatan dokaz da je ova tužba samo i isključivo napad Đukanovića na Vijesti, leži u činjenici da je Knežević iste optužbe na račun predsjednika Crne Gore iznosio i u drugim medijima, kako u Crnoj Gori tako i u regionu. Ipak, jedini mediji kojeg je Đukanović tužio zbog prenošenja navoda Kneževića su upravo Vijesti, što pokazuje da cilj ovakve tužbe nije navodna zaštita časti i ugleda predsjednika Crne Gore već gašenje nezavisnog dnevnika Vijesti. Želimo da vjerujemo da će crnogorsko pravosuđe pokazati minimum integriteta i profesionalizma u radu, da će postupati u skladu sa stavovima Evropskog suda za ljudska prava i da će ovakvu, besmislenu tužbu predsjednika Crne Gore odbaciti u najkraćem roku", zaključuje Maraš.