Nikšić: Održano "Veče ljubavne poezije"

Radislav Gardašević, direktor Zajednice koja sa ponosom nosi ime poznatog crnogorskog pjesnika, kazao je da članovi KZ „Mirko Banjević“ pišu poeziju, prozu, kritiku, eseje, kao i da je veliki broj njih publikovao svoja djela
304 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa pjesničke večeri, Foto: Privatna arhiva
Detalj sa pjesničke večeri, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.04.2019. 16:07h

Književna zajednica (KZ) „Mirko Banjević“ iz Nikšića ove godine obilježava četiri decenije postojanja, a jedan od programa u čast jubileja je i „Veče ljubavne poezije“ održano u sali „Zahumlja“.

Radislav Gardašević, direktor Zajednice koja sa ponosom nosi ime poznatog crnogorskog pjesnika, kazao je da članovi KZ „Mirko Banjević“ pišu poeziju, prozu, kritiku, eseje, kao i da je veliki broj njih publikovao svoja djela.

„Ova književna zajednica je gradu doprinijela velikim brojem naslova i održavanjem književnih večeri. Imamo preko 30 pjesnika, koji su izdali veliki broj knjiga. Povodom 100 godina od rođenja Mirka Banjevića, 2005. godine, izdali smo ponovljeno izdanje njegove prve i možda i najpoznatije knjige ‘Pobuna uma’. Među članovima naše Zajednice je i akademk Žarko Đurović”, kazao je Gardašević.

Kada je izdavačka djelatnost u pitanju ove godine još ništa nijesu objavili, ali u pripremi je nekoliko knjiga, dok će u decembru biti dodijeljena nagrada koja nosi ime Mirka Banjevića.

Članovi Zajednice drže poetske časove, kako u osnovnim tako i srednjim nikšićkim školama, a u čast jubileja u gradu pod Trebjesom, ali i drugim gradovima Crne Gore biće održane književne večeri.

U Nikšiću su, u sklopu programa koji je ta Zajednica zajedno sa JU „Zahumlje“ realizovala u okviru aprilskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2019, stihove govorili Milica Bakrač, Mileta Bulatović, Jelena Jovanović, Tanja Kostić Vujović, Nataša Lalatović, Erieta Lakićević, Milka Nikolić, Ana Pejović, Pavić Vujisić, Milan Pižurica, Radule Rakočević, Slobodanka Đukanović, Marina Vemić i Radislav Gardašević.

Bonus video: