Ulcinj na korak do bankrota, zbog spora od prije 35 godina

Vrhovni sud potvrdio presudu Apelacionog suda po kojoj Opština Ulcinj firmi Rekreaturs, koju je preuzela Atlas banka u stečaju, mora da plati za odštetu šest miliona eura. Ta cifra je na nivou godišnjeg budžeta Opštine
7158 pregleda 3 komentar(a)
Opština već u teškoj materijalnoj situaciji: Ulcinj, Foto: Shutterstock
Opština već u teškoj materijalnoj situaciji: Ulcinj, Foto: Shutterstock

Vrhovni sud Crne Gore odbio je kao neosnovanu reviziju Opštine Ulcinj i potvrdio presudu Apelacionog suda na njenu štetu u iznosu od oko šest miliona eura, a u korist firme Rekreaturs iz Budve, čiji je vlasnik Atlas banka u stečaju. “Vijestima” je u Vrhovnom sudu potvrđeno da je presuda donijeta na sjednici 20. marta ove godine.

Apelacioni sud presudom je obavezao opštinu Ulcinj da na osnovu nastale štete povodom rušenja naselja K-1 u Štoju na Velikoj plaži prije 35 godina, isplati budvanskoj firmi oko šest miliona eura. Izvjesna blokada računa, Ulcinj će uvesti u finansijski kolaps jer je opština već zadužena. Uz to, realizacija budžeta na godišnjem nivou „vrti“ se oko cifre koju treba platiti Rekreatursu, odnosno stečajnoj masi Atlas banke.

Pravni zastupnik ulcinjske Opštine, advokat Filip Jovović kazao je da još nije dobio presudu Vrhovnog suda. “Ako je revizija odbijena, preostali pravni lijek je podnošenje žalbe Ustavnom sudu. U slučaju negativnog odgovora, naredna adresa je Strazbur”, kazao je Jovović “Vijestima”.

Naselje K-1, što je šifrovani naziv za Kosovo jedan, izgradio je sindikat Elektroprivrede Kosova 1980. godine, kao pomoć stanovnicima Ulcinja koji su u zemljotresu ostali bez krova nad glavom. Kneževićev Rekreaturs pravni je nasljednik bivšeg preduzeća Rekreaturs iz Prištine, čije su sjedište krajem 1999. godine, nekoliko radnika izbjeglih od bombardovanja NATO alijanse, preselili u Budvu. Ono je uz “K 1” bilo i vlasnik velikog sindikalnog odmarališta u Kamenovu, nadomak Budve, izgrađenog na 33 hiljada metara kvadratnih. Tri godine kasnije ovu firmu kupuje Atlas grupa Duška Kneževića.

Iz Opštine Ulcinj godinama su insistirali da sud provjeri registraciju tužioca jer, kako su tvrdili, nije utvrđeno da je ta firma stvarno pravni nasljednik i investitor koji polaže pravo na odštetu. Osim toga, Opština Ulcinj je tokom trodecenijskog suđenja uporno pokušavala da dokaže da ona nije srušila naselje, niti donijela odluku o tome, već Podgorica.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore i funkcioner Force Genci Nimanbegu kazao je za “Vijesti” da ne može naći prave riječi kojim bi izrazio razočaranost zbog presude.

“To je nepravda velikih razmjera na štetu Opštine Ulcinj. Ne postoji argument koji mi može objasniti vezu između Atlas grupe i Rekreatursa iz Budve 2019. godine, sa preduzećem koje je ispred sindikata elektroprivrede Kosova izgradilo odmaralište za pomoć Ulcinjanima koji su stradali od zemljotresa. Za rušenje tih objekata sada treba da platimo nekom Kneževiću iz Podgorice ili nekom stečajnom sudiji šest miliona, koji će se koristiti da se pokriju nečiji dugovi”, rekao je Nimanbegu.

On je kazao „da poređenje da je to jedan godišnji budžet Opstine Ulcinj, nije dovoljno“ i da bi to bilo kao da “država treba zbog nečega da plati dvije milijarde eura ili opština Podgorica 100 miliona eura”. Ocijenio je da bi predmetom moralo da se bavi Specijalno tužilaštvo.

Predsjednik ulcinjskog SDP-a Naser Resulbegović kazao je da nakon odluke Vrhovnog suda Opština Ulcinj ne može sama izaći iz finansijske situacije.

“Potraživanja prelaze jednogodišnji budžet i izvjesna blokada značila bi totalni finansijski krah. SDP izlaz vidi u pomoći Vlade, odnosno u dogovoru o načinu otplate duga. Cijeli slučaj je obavijen velom tajni. To stoga što je slučaj iz osamdesetih godina koji se naprasno aktivirao prije nekoliko godina kada je od Ulcinja traženo 10 miliona eura, ali i zbog nedopustive lakoće nezainteresovanosti sadašnjih i bivših predstavnika lokalne vlasti”, kazao je Resulbegović “Vijestima”.

Ocijenio je da je sa pravnog aspekta upitna pravna legitimacija tužioca, ali i Opštine Ulcinj u vezi s pitanjem nadležnosti donošenja odluka o rušenju naselja K-1.

“Vijesti” nijesu uspjele da dobiju komentar iz kabineta predsjednika opštine Ulcinj Ljora Nrekića.

O naselju raspravljalo i predsjedništvo SFRJ

Iz dokumenata iz osamdesetih godina prošlog vijeka, u koje su “Vijesti” imale uvid, može se vidjeti da se naseljem K-1 redovno bavio Centralni komitet Saveza komunista, a to pitanje bilo čak i na dnevnom redu predsjedništva SFRJ. Na zajedničkoj sjednici Savjeta za bezbjednost i narodnu odbranu i Komiteta za ONO i DSZ, održanoj 21. septembra 1982. godine u Ulcinju, konstatovano je da iz deset opština SAP Kosova upućeno 2.222 radnika na odmor i rekreaciju.

“Većina njih donijela je čekove ili vaučere u iznosima većim od 7 hiljada dinara, što je neuobičajeno veliki iznos. Iz OOUR ‘Neptun’ javljeno je da naplate ne mogu da izvrše i ako su blagovremeno fakturisali. Ovaj OOUR duguje osam miliona i ako ne naplati biće u gubitku. Slična je situacija i sa Domom zdravlja ‘Bogdna Vujošević’” piše u zapisniku, na kome stoji „strogo povjerljivo“.

Koruptivnim radnjama prisvojen Centar za odmor radnika Kosova

Opština je u odbrani tvrdila „da su neovlašćena lica nezakonitim i koruptivnim radnjama prisvojili i privatizovali tadašnji SIZ za odmor i rekreaciju radnika Kosova“.

“Tokom cijelog postupka opština je ukazivala na sve nezakonitosti koje su pratile proceduru transformacije, privatizacije i promjenu sjedišta i vlasništva tog preduzeća. Ali, Privredni sud očito nije uspio da otkrije taj perfidno i na organizovan način izvedeni zločin”, navela je Opština u odbrani.

Opština je isticala i prigovor nedostatka pasivne legitimacije, jer su objekti uklonjeni na osnovu rješenja Republičkog komiteta za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne poslove Crne Gore, a ne na osnovu odluke nekog opštinskog organa. Zastupnici Opštine su isticali i da Opština Ulcinj nije poništila predmetnu građevinsku dozvolu, već je to učinio Republički urbanistički inspektor 1983. godine, kada je donio rješenje o poništenju dozvole po pravu nadzora.

“To upućuje na zaključak da je država kriva za rušenje objekata, a ne Opština, koja je izdavanjem dozvole, omogućila SIZ-u za odmor i rekreaciju radnika Kosova da gradi, što ni u kom slučaju ne može biti osnov za štetu”, tvrdili su pravni zastupnici Opštine.

U međuvremenu su odbačene sve odluke i sugestije organa Ujedinjenih nacija na Kosovu, a nejasno je zbog čega je punomoćnik Kosovske agencije za privatizaciju u Podgorici u novembru 2008. godine odustao od žalbe za neosnovan upis promjene sjedišta.

Bonus video: