Domovi zdravlja nemaju vakcine za djecu

U Montefarmu tvrde da nema ponuda i da su raspisali hitnu nabavku. Ministar najavio da u KC uskoro stiže lijek protiv kancera, kojeg nema već desetak dana
838 pregleda 2 komentar(a)
Vakcine, Foto: Shutterstock
Vakcine, Foto: Shutterstock

Domovi zdravlja ostali su bez vakcina za djecu protiv hepatitisa B, kao i vakcine kojom se bebe štite od pet bolesti - difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize i hemofilusa tipa B.

U apotekarskoj ustanovi “Montefarm” tvrde da je vakcina pentaksim, kojom se djeca vakcinišu protiv pet bolesti, stigla 17. aprila i da je isporučena podgoričkom Domu zdravlja, a da je u toku distribucija ostalim domovima zdravlja u državi.

Vakcine protiv hepatitisa B nema, a ne zna se ni kada bi zdravstvene ustanove mogle da je dobiju. Roditelji koji su kontaktirali “Vijesti” kazali su da njihova djeca ne mogu da prime vakcinu, uprkos činjenici da je upis u vrtiće narednog mjeseca.

Iz Montefarma su rekli da su vakcinu protiv hepatitisa B tražili dva puta putem tendera, ali da ni na jednom nije bilo ispravnih ponuda.

“U toku je nova tenderska procedura po hitnom postupku za ovu vakcinu i nadamo se da će biti realizovana. Što se tiče ostalih vakcina, snabdjevenost je kontinuirana i zadovoljavajuća”, kazali su iz Montefarma.

I dok u domovima zdravlja nema vakcina za djecu, Klinički centar (KC) je po treći put za mjesec i po bez citostatika za liječenje oboljelih od karcinoma.

“Vijesti” su pitale ministra zdravlja Kenana Hrapovića kako komentariše to što su zdravstvene ustanove ostale bez vakcina i citostatika i da li će utvrditi da li je došlo do propusta prilikom nabavke ljekova.

“Kako sam informisan iz Montefarma, ispoštovana je sva procedura oko nabavke nedostajućih vakcina i citostatika, te da zbog neadekvatnih ponuda nije bilo moguće u predviđenom roku ispoštovati zadate rokove”, rekao je Hrapović. On je kazao i da je citostatik bleomicin, za koji je najavljeno da stiže u toku sljedeće sedmice, isporučen u Podgorici i da je u toku carinski postupak. “Bleomicin će u najkraćem roku biti isporučen zdravstvenim ustanovama”, naglasio je Hrapović.

Klinički centar prošle sedmice ostao je bez bleomicina, koji se koristi u liječenju oboljelih od Hočkinovog i ne-Hočkinovog limfoma, karcinoma testisa, jednjaka, grlića materice i skvamoznih ćelija u predjelu glave i vrata, kao i kod pacijenata sa dijagnozom kancera kada dolazi do nakupljanja tečnosti u plućima. Pacijenti su “Vijestima” kazali da nijesu mogli prošle sedmice da prime terapiju u zakazanom terminu.

Iz Montefarma su rekli da je isporuka ovog lijeka kasnila zbog proizvođača. Početkom marta, Klinički centar bio je bez citostatika 5-fluorouracil (5FU), koji se koristi za liječenje pacijenata oboljelih od karcinoma želuca i debelog crijeva. Pojedinim pacijentima tada je zbog nestašice odložena terapija i nijesu mogli da prime potrebnu dozu lijeka.

Sedam dana kasnije, 9. marta, “Vijesti” su objavile da najvećoj zdravstvenoj ustanovi fali lijek “paklitaksel” (taksol), koji se koristi za liječenje kancera dojke. Pacijenti su apelovali na nadležne da obavijeste pacijente kada su zalihe pri kraju, a nema nove isporuke, ili da ih upute u druge zdravstvene centre.

Mihailović: Roditelje sankcionišu ako ne vakcinišu djecu, a šta se dešava kad medikamenta nema?

Izvršna direktorka udruženja “Roditelji”, Kristina Mihailović, “Vijestima” je kazala da se dešavalo da fale vakcine za djecu i prethodnih godina, dok se, sa druge strane, vodi kampanja za vakcinaciju.

“To nije u saglasju. Smatram da bi nadležni trebalo da povedu računa o zdravlju djece, a kao drugo i zbog kampanje. Imamo situaciju da se roditelji procesuiraju i kažnjavaju zbog odbijanja da vakcinišu djecu, a šta se dešava kada vakcina nema u domu zdravlja”, ocijenila je Mihailovićeva.

Bonus video: