Hrvati zainteresovani za "galebove"?

Ministarstvo odbrane kaže da je od 2016. tender objavljivan dva puta, ali nije bilo ponuđača
4114 pregleda 6 komentar(a)
Najmlađi od crnogorskih “supergalebova”, Foto: Airliners.net
Najmlađi od crnogorskih “supergalebova”, Foto: Airliners.net

Vlada je 2016. kao neperspektivne i višak označila četiri školsko-borbena aviona tipa „supergaleb G-4” Vojske Crne Gore i naznačila da ih zbog toga treba prodati, a iz Ministarstva odbrane tvrde da do sada nije bilo zainteresovanih.

Nezvanični izvori “Vijesti” tvrde da je za “galebove” navodno zainteresovano Ministarstvo odbrane Hrvatske.

“Ministarstvo odbrane je do sada objavljivalo dva puta tender za prodaju viškova 4 aviona G-4 zajedno sa pripadajućim rezervnim dijelovima i opremom, međutim nije bilo interesovanja za kupovinu od strane ponuđača. U narednom periodu pomenuta sredstva će biti ponovo ponuđena na prodaju”, odgovorili su “Vijestima” iz resora Predraga Boškovića.

Crna Gora trenutno raspolaže sa ukupno četiri školsko-borbena aviona ovog tipa iz sastava nekadašnje 172. lovačko-bombarderske avijacijske brigade Ratnog vazduhoplovstva Vojske SCG, koji već nekoliko godina ne lete. U februaru 2016, Vlada je donijela odluku da se ova četiri mlazna aviona, zajedno sa još 3 klipna za osnovnu letačku obuku tipa UTVA-75, jednim simulatorom leta za “supergaleb G-4”, 287.910 komada pripadajućih rezervnih delova, opreme i alata neophodnih za njihovo održavanje, uključujući i 18 rezervnih mlaznih motora tipa Rols Royce Viper 632 za “supergalebove”, ponudi na prodaju po ukupnoj cijeni od 15,35 miliona eura.

Četiri aviona G-4 procijenjena su bila na oko 4,27 miliona evra, simulator za G-4 milion eura, a 18 motora Viper 632 na 600 hiljada eura.

Prema dostupnim podacima, ništa od toga do danas nije prodato.

Ništa iz lota aviona i vazduhoplovne tehnike nije bilo uključeno na spisak vazduhoplovnog naoružanja i opreme VCG koje je Ministarstvo odbrane ponudilo kupcima na posljednjem, povjerljivom tenderu za prodaju vojnih viškova raspisanom 31. decembra 2018.

“Vijesti” su pitale MO da li je, tokom nedavnog sastanka ministara odbrane Boškovića i Damira Krstičevića u Splitu, bilo riječi o eventualnoj prodaji G-4 ili međusobnoj “kompenzaciji” sa ovim avionima, a da Hrvatska, u zamjenu, odustane od zahjeva da joj bude vraćen školski brod “Jadran”.

“Ministar Bošković je tokom posjete međunarodnoj izložbi proizvođača naoružanja i vojne opreme (Jadranska vojna i vazduhoplovna izložba i konferencija - Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference ASDA 2019) imao bilateralne razgovore sa hrvatskim ministrom odbraneDamirom Krstičevićem, gdje su razmatrani modaliteti nastavka inače dobre saradnje između dvije države na polju odbrane, koja se prvenstveno odnosi na edukaciju vojnog kadra i obuku vojnog osoblja i pripadnika oružanih snaga”, odgovorili su iz crnogorskog MO.

VCG je imala 17 “supergalebova” nakon proglašenja nezavisnosti. Za vrijeme mandata ministra odbrane Bora Vučinića, Crna Gora je šest letjelica ovog tipa i jedan simulator letjenja za “supergalebove” ustupila Srbiji u zamjenu za personalne dosijee pripadnika dotada zajedničke vojske dviju država. Nekoliko godina nakon toga, Crna Gora je još sedam aviona G-4 prodala hrvatskoj firmi “ZPZ Aerospace” iz Zagreba.

I crnogorsko i hrvatsko MO negiraju spekulacije da su se njihovi predstavnici nedavno sreli na podgoričkom vojnom aerodromu “Knjaz Danilo” radi pregleda galebova.

Bonus video: