„Laković” poklonio zemlju Mitropoliji

HDL je preko notara prije sedam dana zaključio ugovor da zemlju koju je kupio poklanja Mitropoliji, a ujedno je i 11. aprila ozvaničen i ugovor o zakupu crkvene zemlje
13770 pregleda 14 komentar(a)
HDL poklonio parcelu MCP, Foto: Vuk Lajović
HDL poklonio parcelu MCP, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.04.2019. 22:28h

Trgovački lanac Hard Diskont Laković (HDL) poklonio je 558 kvadrata koje je kupio od Opštine Budva i privatnika Mitropoliji crnogorsko primorskoj - dobru crkve Sveta Petka i to parcelu koja im je bila potrebna da sa 4.500 kvadrata crkvene zemlje kompletiraju kompleks, neopohodan za gradnju supermarketa.

HDL je nakon što je početkom novembra dobio zeleno svjetlo od Skupštine opštine tijesnom većinom glasova, pošto je došlo do razmimoilaženja unutar vladajuće koalicije, kupio za 154 hiljada eura 483 kvadrata opštinske zemlje. Prethodno je kupio i 70 kvadrata od privatnika. Trgovački lanac se prethodno sa Mitropolijom dogovorio da zakupi crkvenih 4.518 kvadrata zemlje u okviru kompeksa crkve Sveta Petka na gradskoj zaobilaznici. Kupovina zemlje od mještana i Opštine bila je preduslov da se formira urbanistička parcela, što je neophodno da bi se gradio poslovno-stambeni objekat, sa supermarketom i parkingom.

HDL je preko notara prije sedam dana zaključio ugovor da zemlju koju je kupio poklanja Mitropoliji, a ujedno je i 11. aprila ozvaničen i ugovor o zakupu crkvene zemlje.

Prema ugovoru, u koji su „Vijesti“ imale uvid, HDL zakupljuje crkvenu zemlju na 20 godina, a zakup podrazumijeva i objekat koji će biti napravljen. HDL i Mitropolija su, takođe, zaključili ugovor o zajedničkom investiranju, po kome će HDL izgraditi jednospratni objekat, u kome će biti supermarket i poslovni prostori. Iako je u idejnom rješenju na tom mjestu predviđena izgradnja poslovno–stambenog kompleksa u čijem će prizemlju biti supermarket, a od prvog do petog sprata stanovi, ipak će se graditi samo trgovački centar.

U notarskom zapisu, u koji su „Vijesti“ imale uvid, ne stoji koliko će crkva godišnje uzimati od zakupnine, iako se prvobitno pominjalo da je riječ o 100 hiljada, odnosno da će to biti dva miliona za dvije decenije. Novac od zakupa Mitropolija će usmjeravati za gradnju hrama posvećenog Svetom apostolu Marku, koji će biti izgrađen nedaleko od supermarketa, uz sami konak crkve Sveta Petka, na mjestu gdje se sada nalazi gradska kapela. Javno preduzeće „Pogrebne usluge“ koje gazduje kapelom, već radi na idejnom projektu gradnje nove kapele, odnosno njenom izmještanju u okviru groblja koje se nalazi iznad crkve Sveta Petka.

Gradnja hrama bi mogla da počne, kako je „Vijestima“ rečeno u Opštini, već do kraja godine, a da je idejni projekat budućeg hrama, najvećeg na ovom dijelu Jadrana, već gotovo, potvrdio je nedavno mitropolit Amfilohije, navodeći da je na tom mjestu nekada postojao hram posvećen Apostolu Marku.

"Taj hram će biti ukras Budve i njena duša.Ovdje treba da se sagradi pravi hram posvećen apostolu Marku, svjedoku vječne ineprolazne ljubavi“, kazao je Amfilohije.

Glavna gradska arhitektica nedavno je dala saglasnost na idejno rješenje poslovno-trgovačkog kompleksa HDL, koji će biti izgrađen na crkvenoj zemlji, čime više ne postoji smetnja da se započne gradnja na crkvenom kompleksu.

Bonus video: