Poštar kuca dva puta sa rješenjem za porez

Iz Pošte Crne Gore “Vijestima” su saopštili da su na osnovu Ugovora o štampi i dostavi poreskih rješenja, koji su potpisali sa Glavnim gradom, dobili 109.534 rješenja za dostavu fizičkim licima na teritoriji Podgorice
7173 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Uprava lokalnih javnih prihoda Glavnog grada je za ovu godinu pripremila 109.534 rješenja za porez, a uručivanje je počelo ove sedmice preko Pošte.

“Svi obveznici kojima Pošta Crne Gore ne izvrši uručenje rješenja, isto mogu podići u prostorijama Uprave lokalnih javnih prihoda Glavnog grada Podgorica u Ulici Vuka Karadžića br. 16. Za sva rješenja koja ne budu uručena, ova Uprava će izvršiti Javno oglašavanje shodno čl. 87 Zakona o upravnom postupku i smatraće se uručenim”, pojasnili su iz Glavnog grada.

Iz Pošte Crne Gore “Vijestima” su saopštili da su na osnovu Ugovora o štampi i dostavi poreskih rješenja, koji su potpisali sa Glavnim gradom, dobili 109.534 rješenja za dostavu fizičkim licima na teritoriji Podgorice.

“Poštini dostavljači će poreska rješenja uručivati isključivo primaocu, to jeste osobi na čije ime rješenje glasi. Ukoliko dostavljač ne pronađe primaoca na navedenoj adresi prvi put, ponovo će pokušati uručenje u roku od 24 do 72 sata od prvog pokušaja. U slučajevima kada osoba na čije ime glasi rješenje ni prilikom drugog pokušaja dostave nije na naznačenoj adresi, dostavljač će ostaviti obavještenje”, pojasnili su “Vijestima”

Istakli su da građani, uz obavještenje koje ostavi njihov dostavljač, poresko rješenje mogu lično preuzeti u Pošti u Orahovačkoj ulici, odnosno kod Željezničke stanice.

Prema zvaničnim podacima, za prošlu godinu u Podgorici je napisano blizu 110.000 rješenja, odnosno te i ove godine je uručeno skoro 30.000 više rješenja u odnosu na 2015.

Prethodnih godina građani Podgorice su imali brojne zamjerke na rješenja o porezu, zbog netačnih podataka i iznosa, kao i zbog toga što ih, kako su istakli, nijesu dobili.

Podgoričani su prethodnih godina dobijali rješenja i za porez za kuće na selu - ruševine, a pojedinima su iznosi za porez za nekretnine bili i nekoliko stotina eura.

Zbog toga su brojni nezadovoljni građani u redovima danima pred Upravom lokalnih javnih prihoda podnosili reklamacije.

“Za razliku od prošle, ove godine je postupak uručivanja rješenja za porez sproveden u skladu sa zakonom. Ukoliko poštar vlasnike adresa ne zatekne na adresi, ostavljeno je dovoljno vremena za svaku stranku da može da se organizuje i preuzme rješenja u poslovnici Pošte ili Upravi”, kazala je advokatica Gorica Vujisić.

Ona je kazala da je zbog grešaka Uprave, odnosno neuručivanja rješenja lično i pogrešnog obračuna, prethodnih godina zastupala građane koji su podnijeli tužbe.

“Vidjećemo kakva će rješenja ove godine biti, što se tiče podataka”, kazala je Vujisićeva.

Bonus video: