Penziju čeka bez krova nad glavom

Borica Radjičić Vučinić jedna je od četrdesetak radnika Instituta “Simo Milošević” bez riješenog stambenog pitanja
1987 pregleda 1 komentar(a)
Kako iz začaranog kruga nemaštine: Radjičić Vučinić, Foto: Slavica Kosić
Kako iz začaranog kruga nemaštine: Radjičić Vučinić, Foto: Slavica Kosić

Borica Radjičić Vučinić, radnica Instituta “Dr Simo Milošević”, uskoro će u penziju, ali još nema krov nad glavom.

Živi sama sa bolesnim sinom koji ne radi i kaže da se plaši da će starost dočekati u siromaštvu i bijedi, jer ima i zdravstveni problem.

“Živimo kao podstanari u tridesetak kvadrata u Igalu, a za kiriju odvajam pola moje plate. Stanodavci su veoma uviđavni, pa mi tolerišu kada ne platim na vrijeme. Da nije tako, vjerovatno bih bila na ulici. Kada platim komunalije i ostale troškove, ratu za kredit, ljekove za sina, praktično nemam od čega da živim”, priča Borica.

Ona ima blizu 40 godina radnog staža, od čega 33 godine u Institutu Igalo gdje radi kao kuvarica. “U sezoni kada ima više gostiju i posla, radim dvije smjene. Teško mi je sa povišenim krvnim pritiskom i proširenim venama raditi u dosta teškim uslovima i biti na nogama po 12 sati, ali istrajavam, jer drugog rješenja nemam. Od novca koji tako zaradim vratim dugove koje sam napravila preko zime… Ali, to je začarani krug iz koga ne vidim izlaz. Kada bih dobila stan, bilo bi mi lakše”, kaže Borica.

Priča da se obraćala na brojne adrese tražeći pomoć, ali bezuspješno. Dostavljala je potvrde da u Mojkovcu, gdje je rođena, nema nikakvu imovinu, kao ni bilo gdje drugo, ali i da joj je sin bolestan i radno nesposoban…

U Opštini su joj navodno kazali da joj ne mogu pomoći.

Sekretarka za lokalnu samoupravu Opštine Herceg Novi Vesna Samardžić ranije je kazala da je u toku izrada lokalnog programa socijalnog stanovanja, čime će se konkretizovati aktivnosti koje lokalna uprava planira da sprovede u narednom periodu, uz popisani stambeni fond. Biće definisani kriterijumi i način na koji lokalna samouprava vidi rješavanje socijalnog stanovanja u budućem periodu.

“Mi stanova nemamo, ali je u toku priprema programa da se finasijski pomogne našim zaposlenima koji još uvijek nemaju adekvatno riješeno stambeno pitanje, a takvih je četrdesetak”, kaže predsjednik sindikalne organizacije Instituta Igalo Igor Sijerković.

Za Boricu koja će, kako kaže, imati minimalnu penziju, jedino rješenje je da dobije stan i da na taj način sa više optimizma očekuje godine koje su pred njom.

Bonus video: