Sat koji će ujediniti milione ljudi

"Ovo je naše vrijeme da osiguramo zdravu, održivu i klimatsku budućnost za sve"
94 pregleda 0 komentar(a)
Sat za planetu Zemlju, Foto: Twitter.com
Sat za planetu Zemlju, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 23.03.2018. 12:39h

Sat za planetu Zemlju će 24. marta ponovno ujediniti milione ljudi širom svijeta koji će pokazati svoju predanost planeti.

NVO Green Home i Svjetskim fond za prirodu (WWF) pozvali su građane Crne Gore da se pridruže svjetskoj kampanji Sat za planetu i sjutra u periodu od 20.30 do 21.30 ugase svijetla u prostorijama koja im nisu potrebna u tom trenutku i time daju do znanja da su spremni da preduzmu korake kojima će doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena.

"Manifestacija počinje u 19:30h na Trgu nezavisnbosti. Tom prilikom biće organizovana muzička manifestacija/ples i promotivna biciklistička vožnja posvećena Satu za Planetu – globalnoj kampanji u borbi protiv klimatskih promjena koja se u Crnoj Gori obilježava već devetu godinu zaredom. Vožnja počinje i završava se na Trgu Nezavisnosti a vožnju će koordinisati organizacija Biciklo.me. Nakon završetka biciklističke vožnje biće emitovan kratki promotivni spot Sata za Planetu koji će još jednom skrenuti pažnju okupljenim građanima na značaj ove akcije", saopštili su iz Green Home.

"Kako je naš zajednički dom suočen sa dvostrukim izazovom klimatskih promjena i propadanja biološke raznolikosti, najveći svjetski pokret za očuvanje planete usmjeren je na mobilizovanje pojedinaca, preduzeća i vlada da budu dio razgovora i pronalaska rješenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti. Započevši kao simbolični događaj gašenja svjetla u Sidjeju 2007. godine, Sat za planetu Zemlju danas se obilježava u više od 180 zemalja. Budući da se globalna biološka raznolikost smanjuje zastrašujućom brzinom, Sat za planetu Zemlju će se ove godine usredočiti na djelovanje u smjeru biološke raznolikosti i prirode", saopšeno je iz Svjetskog fonda za prirodu (WWF).

"Biološka raznolikost je temelj naše planete. Danas, kako guramo planetu i njne prirodne sisteme prema ivici, Sat za planetu Zemlju je naša šansa da iskoristimo svoju moć, kao pojedinci i kao kolektiv, da zaštitimo ovo tkivo života u zamjenu za sve što nam daje. Za dobrobit cijelog života na Zemlji kao i naše budućnosti", rekao je Marko Lambertini, generalni direktor WWF International.

U protekloj deceniji, WWF je kroz Sat za planetu Zemlju pomogao da se tema klimatskih promjena prenese iz konferencijskih dvorana u domove. Sada je trenutak da se isto učini sa biološkom raznolikošću od koje svi zavisimo.

Kroz slogan "Connect2Earth" (poveži se sa Zemljom) ovogodišnji Sat za planetu Zemlju ističe najvažnije probleme zaštite okoline. Kolumbijci će od vlade zahtijevati prestanak krčenja šuma do 2020. godine. Francuska Polinezija krenuće u zaštitu pet miliona kvadratnih kilometara mora, dok će se Indijci obvezati na promjenu prema održivijim stilovima života.

Na Zapadnom Balkanu WWF će kroz Sat za planetu Zemlju istaći povezanost bioraznolikosti i klimatskih promjena. Sloganu "Connect2Earth" WWF dodaje "Connect2Rivers'"i cijelu inicijativu usmjeriće na zaštitu slatkovodnih ekosistema i važnih rijeka.

U Hrvatskoj inicijativa će biti usmjerena na zaštitu rijeke Drave na kojoj je planirana izgradnja dvije hidroelektrana. U Sloveniji se privodi kraju peticiju za spas rijeke Mure kojoj prijeti izgradnja osam hidroelektrana. U Albaniji je fokus na rijeci Valboni, gdje se grade dvije hidroelektrane, a u planu je i izgradnja dodatnih. U Bosni i Hercegovini usredočeni su na močvare i hitnu potrebu za njihovom revitalizacijom.

"Slatkovodne vrste izumiru najbrže od svih vrsta na svijetu - 81 odsto u posljednjih 50 godina - uglavnom zbog izgradnje brana koje ometaju povezanost rijeka. Ovo smanjenje je više nego 100 puta brže od propadanja kopnenih vrsta. Sa našim slatkovodnim ekosistemima koji su već ugroženi postojećim hidroelektranama izgrađenim bez mjera zaštite okoline, i sa više od 2.700 novih brana planiranih u regionu, hidroenergetika je jedna od najznačajnijih prijetnji našoj bioraznolikosti. Gubitak slatkovodnih ekosistema smanjuje našu sposobnost ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promjenama", saopšteno je iz WWF.

WWF je pozvao gradove da se uključe u akciju Sat za planetu Zemlju.

"Pozivamo sve pojedince da tokom Sata za planetu Zemlju razmisle šta za njih znači priroda i koja je ključna uloga bioraznolikosti i kako možemo zaštititi i živjeti u skladu sa prirodom. WWF poziva sve ljubitelje prirode da posjete stranicu www.prirodazaljude.org na kojoj se mogu informisati o vrijednostima prirode u svojoj zemlji.

"Ovo je naše vrijeme da osiguramo zdravu, održivu i klimatsku budućnost za sve", poručili su iz WWF.

Bonus video: