Bečić: Učestalost bezumnih napada na religijske objekte i vjernike užasava

"Kažnjavanje počinilaca djela protiv ljudskih prava i sloboda, kao što su pravo i sloboda vjeroispovijesti najmanje je što se, u ovakvim okolnostima, očekuje, kao satisfakcija, kako za porodice žrtava, tako i za cijelo čovječanstvo"
269 pregleda 0 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora

Predsjednik Crne Gore Aleksa Bečić, povodom krvoprolića u Šri Lanki, porodicama žrtava iskazao je izraze najdubljeg saučešća.

"Učestalost bezumnih napada na religijske objekte i na vjernike i to, da napadi budu još monstruozniji, tokom vršenja religijskih činova, nešto je što nas sve užasava, jer šalje upozoravajuće signale o karakteru svijeta u kojem živimo i sveukupne civilizacije čiji smo svi mi dio. Skorašnji zločin na Novom Zelandu i niz napada u Šri Lanki govore da je riječ o sistemskim pojavama ektremizma i terorizma i to je ono što smo svi dužni da primimo k znanju i u skladu sa tim da se sa tom pošasti suočimo", navodi se u saopštenju Bečića.

Najmanje 207 osoba je poginulo, a više od 450 je povrijeđeno u terorističkim napadima na više crkava i hotela u Šri Lanki.

"Svu tragičnost ovog masakra gotovo da je i nemoguće u potpunosti sagledati, ali dovoljno govori podatak da je dan kada vjernici treba da se raduju najznačajnijem hrišćanskom prazniku i moralnim vrijednostima koje sa njim vaskrsavaju, pretvoren u dan nespokoja, bola, nevjerice, bezizlaznosti iz jednog posve sumanutog stanja u kojem su se tog dana našli gradovi na Šri Lanki. Ta sumanutost neće proći sve dok oni koji je generišu budu prolazili nekažnjeno. Kažnjavanje počinilaca djela protiv ljudskih prava i sloboda, kao što su pravo i sloboda vjeroispovijesti najmanje je što se, u ovakvim okolnostima, očekuje, kao satisfakcija, kako za porodice žrtava, tako i za cijelo čovječanstvo", naveo je Bečić.

Bonus video: