Petina građana Crne Gore vjeruje da su vakcine štetne

„Vakcinama je čovječanstvo iskorjenilo najopakije bolesti. Medicina je nauka, ozbiljna nauka. Medicina ne donosi zaključke i odluke na osnovu nečijeg posta na fejsbuku ili instagramu,“ poručio je UNICEF-ov ambasador dobre volje Antonije Pušić alias Rambo Amadeus
1096 pregleda 6 komentar(a)
Rezultati istraživanja, Foto: Luka Zeković
Rezultati istraživanja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.04.2019. 14:54h

Širenje dezinformacija o vakcinama putem digitalnih i društvenih platformi jedan je od faktora koji stoje iza porasta broja nevakcinisane djece i izbijanja bolesti širom svijeta, poručeno je sa današnjeg skupa koji je organizovao UNICEF o značaju medijske pismenosti za javno zdravlje.

„Vakcinama je čovječanstvo iskorjenilo najopakije bolesti. Medicina je nauka, ozbiljna nauka. Medicina ne donosi zaključke i odluke na osnovu nečijeg posta na fejsbuku ili instagramu,“ poručio je UNICEF-ov ambasador dobre volje Antonije Pušić alias Rambo Amadeus.

Svaki peti građanin/ka Crne Gore vjeruje da su tekstovi o štetnim efektima vakcina na internetu tačni, dok svaki drugi vjeruje da su ovi tekstovi dio “teorija zavjere” i da se ne zasnivaju na na naučnim činjenicama, rezultati su istraživanja koje je za potrebe UNICEF-a uradila agencija Ipsos.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 9. do 14. aprila na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.030 ispitanika. Direktor IPSOS-a za Crnu Goru Vladimir Raičević kazao je da je istraživanje pokazalo dva ključna nalaza koji jasno ukazuju na značaj medijske pismenosti za javno zdravlje.

„Prvo - više od dvije trećine građana vjeruje da su vakcine jedan od najboljih izuma medicine i da su zahvaljući njima iskorijenjene mnoge zarazne bolesti. Drugo – petina građana vjeruje da su tekstovi o štetnim efektima vakcina na internetu tačni. Polovina vjeruje da su ovi tekstovi dio 'teorija zavjere' i da se ne zasnivaju na naučnim činjenicama. Čak svaki četvrti građanin ne zna šta da misli o istinitosti ovih tekstova, što ga čini potencijalnom žrtvom lažnih vijesti o vakcinama”, istakao je Raičević.

Mlada reporterka - volonterka kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“, koju su pokrenili UNICEF i Agencija za elektronske medije, Sofija Krivokapić napomenula je da nije sve tačno što se pročita na internetu.

"To što danas svi imamo internet ne čini nas ljekarima. Stoga, ovom prilikom pozivam sve roditelje da se o vakcinama konsultuju sa stručnjacima, tj. ljekarima,“ rekla je Krivokapić.

Mladi reporter Balša Božović ukazao je na značaj medisjke pismenosti na internetu.

„To znači da treba da vidimo ko je izvor određene informacije, koliko je taj izvor pouzdan i stručan, šta kažu drugi izvori na tu temu i koliko su oni pouzdani, i konačno, šta kažu stručnjaci".

Svjetska zdravstvena organizacija je 2019. proglasila neodlučnost u pogledu vakcinisanja – oklijevanje ili odbijanje vakcinacije i pored dostupnosti vakcina – jednom od deset najvećih prijetnji po javno zdravlje.

Zbog toga UNICEF 24. aprila pokreće globalnu onlajn kampanju Vakcine djeluju s ciljem podizanja svijesti roditelja i korisnika društvenih mreža o bezbjednosti vakcina.

Bonus video: