Protest majki: Nemojte da govorimo crna opozicija, neka bude hrabra opozicija

"Džemal Perović je uspio što niko dosad nije – da vas ujedini. Nadam se da će tako i ostati. Građanima su potrebne promjene", kazala je jedna od učesnica protesta Milosava Radulović
3210 pregleda 6 komentar(a)
Protest majki, Foto: Zoran Đurić
Protest majki, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.04.2019. 15:15h

Blokirajući saobraćaj na raskrsnici kod zgrade Crnogorskog telekoma u Moskovskoj ulici, te uobičajenom protestnom šetnjom, u Podgorici je danas održan 36. protest majki korisnica naknada za troje i više djece.

Tokom dvadesetominutog prekida saobraćaja, policija je preusmjeravala vozila da se kreću drugim ulicama, što jedino nije bilo moguće za autobus "četvorke", čiji je vozač vožnju mogao da nastavi tek po završenoj blokadi.

Još jedno okupljanje korisnica naknada, podržali su predstavnici opozicije, među kojima Demokratski front (DF) Demokratska Crna Gora, Građanski pokret URA, Demos, Socijalistička narodna partija (SNP) i Radnička partija, kao i više članova i organizatori građanskog protesta "Odupri se – 97.000", te organizatori protesta "Do slobode", iza kojeg stoji Duško Knežević.

"Jedino sve zajedno i svi zajedno možemo doći do kraja ovoj muci", poručila je Željka Savković, koordinatorka majki, govoreći sa bine preko puta zgrade Skupštine Crne Gore.

Jedna od učesnica protesta, Milosava Radulović iz Nikšića, poslanicima opozicije je rekla da moraju ostati zajedno i biti uz građane.

"Džemal Perović je uspio što niko dosad nije – da vas ujedini. Nadam se da će tako i ostati. Građanima su potrebne promjene. Poslanici, nemojte da govorimo 'crna opozicija', neka bude 'hrabra opozicija'. Dokažite da ste uz građane i ljudski podržite proteste", poručila je ona.

Učesnici protesta su uzvikivali i "Vladu u Spuž", "Mi smo država"...

Protest majki i danas je podržala Ljupka Kovačević iz organizacije "Anima".

U izdanju te NVO, nedavno je objavljena i knjiga "Glas sa pločnika", u kojoj je dokumentovana borba majki sa troje i više djece protiv ukidanja ostvarenog prava u periodu od decembra, 2016. do maja prošle godine.

"Bez obzira na ishod, majke su pokazale da umiju i da mogu da se uhvate u koštac sa režimom", navodi se, pored ostalog, u uvodu knjige i dodaje da su protesti žena pokazali da one "umiju da savladaju patrijarhalne strahove, da pokažu da znaju da se bore za prava, njeguju politiku nenasilja, očuvanja života i ljudskih dobara".

"U ovoj pobuni postoji potencijal budućih pobuna i ohrabrenje za budućnost – žene se mogu organizovati, biti solidarne, nenasilne i istrajne. Ove proteste smatram najvećim pokretom žena u posljednjih četvrt vijeka u Crnoj Gori", navodi Kovačević u predgovoru.

Bonus video: