Proljeće na snijegu: Posjetioci na Orjenu uživali u sankanju

Svojevrsna bob staza trasirana je na strmoj padini obližnjeg Kosmaša dužine više stotina metara
499 pregleda 0 komentar(a)
Sankanje na Orjenu, Foto: Copyright 2009
Sankanje na Orjenu, Foto: Copyright 2009
Ažurirano: 22.04.2019. 15:56h

Program "Proljeće na snijegu“, koji se već treću godinu za redom održava na Orjenskom sedlu (1600 m n. v.) u organizaciji Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i planinarskog kluba „Subra“ iz Herceg Novog omogućili su posjetiocima da uživaju u snijegu dok je na obali, istina tek sporadično, počela sezona kupanja.

“Zaljubljenici u planinu iz Herceg Novog i Dubrovnika prisustvovali su , a i učestvovali u atraktivnom pravljenju sniježnih koktela i sladoleda, umijeću koje je predstavila Agencija za razvoj i zaštitu Orjena. Spremanje i degustacija pod otvorenim nebom su dio nezaboravnog doživljaja, upotpunjenog „otkačenim“ takmičenjem u sankanju, na poligonu koju su za ovu priliku „iskopali“ članovi Planinarskog kluba „Subra“”, saopšteno je iz Agencije.

Svojevrsna bob staza trasirana je na strmoj padini obližnjeg Kosmaša dužine više stotina metara. Dubina staze omogućavala je bezbjedan prolazak i izbjegavanje Orjenske lokve, najveće vodene površine na ovoj inače bezvodnoj planini.

Najbrži su dobili diplome za sjećanje na „Proljeće na snijegu“, događaj kojim su organizatori ove godine ujedno obilježili Svjetski dan planete Zemlje.

“Na ovaj ilustrativni način naglašava se da je sve povezano i da bi se regionalno zagađenje atmosfere moglo negativno odraziti na hemijski sastav snijega na Orjenu, te da bi buduće klimatske promjene mogle sutra ozbiljnije ugroziti postojanje orjenskih proljećnih snjegova, prirodnog fenomena planine na rubu toplog Jadranskog mora”, poručili su iz Agencije za razvoj I zaštitu Orjena.

Bonus video: