Sestre iz Nikšića strahuju i za život zbog najezde veprova

"Ne pomaže ni to što uveče upalimo reflektor. Preko dana je nekako lakše, ali uveče je muka. Noćima ne spavamo jer plašimo se šta se može desiti, priča Milka
5525 pregleda 1 komentar(a)
Svinje se namnožile (ilustracija)
Svinje se namnožile (ilustracija)

Iako žive svega desetak kilometara od centra Nikšića, Milka i Milijana Šljukić u selu Bršno muku muče sa divljim svinjama.

Pričaju da od decembra divlje svinje neometano dolaze do kuće, uništavaju njive i okućnicu i da strahuju za život.

U poodmaklim godinama, ne baš dobrog zdravlja, umjesto mirnog sna njih dvije uveče dežuraju strahujući da im nezvani gosti ne dođu.

“Ne znamo šta da radimo. Od decembra pet-šest divljih svinja nam zagorčava život. Toliko su se odomaćile da ih ništa ne može uplašiti. Ne pomaže ni to što uveče upalimo reflektor. Preko dana je nekako lakše, ali uveče je muka. Noćima ne spavamo jer plašimo se šta se može desiti. Tri rala zemlje su nam uništili, oštetili zidove, prostor oko kuće, štale, svinjac“, jada se Milka koja se primakla sedmoj deceniji.

Objašnjava da i druge komšije imaju problem, da su im livade uništene, ali da imaju pse pa ih nekako otjeraju, a njih dvije su same u gornjem dijelu sela.

“Zakucali smo na vrata, ali džabe. Prijavili smo lovačkom društvu, dolazio je Radomir Nikolić sa lovočuvarom, objasnio da je lovni zabran u toku i da će sa resornim Ministarstvom pokušati da nađu način da pomognu. Razumijem da je zabran, da se svinje ne smiju ubiti jer ih zakon štiti, ali ko onda štiti čovjeka“, ogorčeno kaže Milka.

Priča da treba da ide u Podgoricu, u Klinički centar na kontrolu, ali joj se ne mili, jer ne zna kada se vrati šta će zateći.

“Bojim se da se neću imati gdje vratiti. I prošle godine su nam dvadesetak dana jade zadali. Prijavila sam i policiji i rekla im da nas smjeste u Spuž, ako nam ne mogu pomoći jer tamo ćemo makar imati zdravstvenu njegu i moći da zaspemo“.

Prema Zakonu o divljači i lovstvu, kazna za lov na divljač van lovne sezone ili nelovnim danima u sezoni je od 200 do 800 eura.

Problem će pokušati da riješe “čobanicom”

Predsjednik Lovačkog društva (LD) “Dr Zoran Kesler“ Radomir Nikolić kazao je “Vijestima“ da je dobro upoznat sa problemom sestara Šljukić i da se nada da će problem biti riješen za desetak dana.

“Žene su same, nemoćne i potpuno ih razumijem. Obišao sam teren, bio kod njih i svinje su napravile štetu. Lovočuvar je često tamo, ali nažalost nikada ne možete znati kada će se svinje pojaviti.

Kontaktirao sam Lovački savez i resorno Ministarstvo i nabavićemo takozvanu čobanicu pa se nadamo da će problem biti riješen“.

Pojasnio je da je slična situacija bila i u Kolašinu i da je riješena upravo postavljanjem “čobanice”. Lovna sezona je završena, a u Bršnu je na snazi trogodišnji lovni zabran, tako da nije dozvoljeno loviti još jednu sezonu, pa se divljač namnožila.

Bonus video: