Nagrađeni mladi eko-reporteri

568 pregleda 0 komentar(a)
Sa dodjele nagrada, Foto: Luka Zeković
Sa dodjele nagrada, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.04.2019. 17:02h

Povodom Dana planete Zemlje, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nevladino udruženje „„EKOM” nagradili su najbolje radove učenika iz Crne Gore pristigle na dvanaesti konkurs „Mladi eko-reporteri”. Kako je je saopšteno, na konkursu, koji se realizuje u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE), posebne teme ove godine bile su „Odgovorna proizvodnja i potrošnja” i „Eko škole”, a stiglo je preko 480 radova iz 33 osnovne i 16 srednjih škola.

U kategoriji osnovnih škola, kako se navodi, prve nagrade dobili su đaci iz OŠ „Dašo Pavičić” iz Herceg Novog Sergej Dragović, Petar Lučić i Danilo Dabović za video rad „Surlaši”, iz OŠ „Narodni heroj Savo Ilić” u Dobroti Nikola Kovač za eko članak „Kud plovi ovaj brod?, Danilo Tesla iz „Drago Milović” u Tivtu za eko-fotografiju „Svako svoje” i učenice OŠ „Aleksa Đilas Bećo” iz Mojkovca Ksenija Lašić i Nikolija Medojević za fotografije biodiverziteta i predjela „Razgovor četinara i listopada” i „Razgovor jeseni i zime”.

„U kategoriji srednjih škola, prve nagrade dobili su Filip Raičević iz Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole u Nikšiću, za video rad 'Sakupljajmo i reciklirajmo', Jelena Đurđić iz iste ustanove za eko članak 'Napredak uzrokuje nazadak'. Jovana Stanić iz SSŠ 'Spasoje Raspopović' iz Podgorice dobila je prvu nagradu za eko-fotografiju 'Pepeljara' i Sedat Sijarić iz ETŠ „Vaso Aligrudić” takođe iz Podgorice za fotografiju biodiverziteta i predjela 'Gnijezdo u mom vinogradu'”.

”EKOM”, kao organizator konkursa, dodjelio je priznanja za selekciju radova o ekološkom aktivizmu i to Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi iz Nikšića, Srednjoj stručnoj školi “Spasoje Raspopović” iz Podgorice, Gimnaziji „Tanasije Pejatović” iz Pljevalja te osnovnim školama „Dr Dragiša Ivanović” i „Božidar Vuković Podgoričanin” iz Podgorce, „Salko Aljković” iz Pljevalja i „Braća Ribar” iz Zatona.

Gimnaziji „Niko Rolović” iz Bara dodjeljena je plaketa za selekciju radova o odgovornoj proizvodnji i potrošnji.

Ovogodišnji odabrani radovi mogu se pogledati na stranici www.mladi-ekoreporteri.org.me, a on-line glasanje traje do petog juna, kada će na Svjetski dan zaštite životne sredine biti proglašeni najbolji radovi po mišljenju publike.

Bonus video: