Šehović zadovoljan: Studenti ne dovode u pitanje put i koncept kojim je usmjereno visoko obrazovanje

Šehović je istakao da su Ministarstvu neophodne sugestije studenata i univerziteta kako bi zajedničkim snagama pronašli najbolja rješenja koja bi unaprijedila kvalitet nastave, naročito u dijelu obavezne prakse na fakultetima
392 pregleda 0 komentar(a)
Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete

Reforma obrazovanja usmjerila je sistem visokog obrazovaja ka ispunjenju evropskih standarda, u čemu bitnu ulogu imaju univerzitet i studenati, ti zajednički napor da se dođe do najefikasnijih rješenja u implementaciji normi, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je to kazao na debati koju je organizovao Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (UCG), s ciljem detektovanja dobrih i loših stvari u visokom obrazovanju i predstavljanja ankete koju je među studentima sproveo Studentski parlament.

"Prema rezultatima ankete, studenti su zadovoljni redovitošću u nastavi, dodatnim servisima na UCG, vannastavnim aktivnostima, funkcionisanjem studentskog prevoza, dok su kao prostor za ulaganje dodatnog napora institiucija, između ostalog, prepoznali poboljšanje infrastrukture objekata i implementiranje obavezne praktične nastave na fakultetima", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Šehović je kazao da je zadovoljan jer studenti ne dovode u pitanje put i koncept kojim je usmjereno visoko obrazovanje, već razmišljaju o načinu njegovog daljeg unapređenja, odnoso efektnije implementacije zakonskih rješenja.

On je istakao da su Ministarstvu neophodne sugestije studenata i univerziteta kako bi zajedničkim snagama pronašli najbolja rješenja koja bi unaprijedila kvalitet nastave, naročito u dijelu obavezne prakse na fakultetima.

Kao pozitivan primjer obezbjeđivanja uslova za izvođenje prakstične nastave, navedena je sudnica Pravnog fakulteta, u okviru koje studenti u samoj ustanovi lako i dostupno razvijaju neophodne praktične vještine.

Šehović je podsjetio da se u obrazovanje nikada više nije ulagalo, pa je u skladu sa tim budžet UCG danas veći nego ikad ranije.

On je rekao da će država u narednih nekoliko godina za potrebe obrazovanja izdvojiti oko 50 miliona eura, i da projekti obnove infrastrukture ustanova visokog obrazovanja već pronalaze svoje mjesto u planu investiranja.

Ministar je podsjetio da je u toku izrada glavnog projekta rekonstrukcije objekta Tehničkih fakulteta UCG, da je izrada glavnog projekta za rekonstrukciju toplane UCG u završnoj fazi, a procijenjena vrijednost radova je oko 500 hiljada eura.

Šehović je najavio nastavak izgradnje kompleksa akademija na Cetinju uz objašnjenje da su do sada izgrađeni administrativni objekat sa zajedničkim sadržajima, garažom i kotlarnicom, a u toku su radovi na Likovnoj akademiji, čija je ugovorena vrijednost radova oko 1,2 miliona eura.

Prema njegovim riječima, za ovu godinu planiran je početak izgradnje saobraćajnice kroz Univerzitetski kompleks, čija je ukupna vrijednost 700 hiljada EUR, dok je u budžetu za ovu godinu obezbijeđeno 300 hiljada.

Podsjeća se da je potpisan i Ugovor za izradu glavnog projekta sportske sale za Fakultet za fizičo obrazovanje u Nikšiću.

"Na debati je poručeno da će se u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima na punoj impementaciji reformi, čiji rezultati će se znati nakon diplomiranja prve generacije po novom modelu studiranja", navodi se u saopštenju.

Na debati su učestvovali i rektor Danilo Nikolić, direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Srđan Popović i studentski ombudsman UCG Aleksandar Šipčić.

Bonus video: