"Jugoslavija je bila naša prava EU, sanjali je najbolji, a srušili najgori"

1099 pregleda 2 komentar(a)
Sa svečanosti, Foto: Svetlana Mandić
Sa svečanosti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 23.04.2019. 15:30h

Povodom 100 godina od osnivanja Socijalističke radničke partije Jugoslavije (komunističke) u sali Opštine u Nikšiću održana je svečanost kojoj je prethodilo polaganje cvijeće na spomen ploču u "Njegoševoj" ulici gdje je 1920.godine u aprilu formirana prva partijska organizacija u Nikšiću, a za sekretara je bio izabran Bajo Raičević, student prava.

Predsjednik Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (JKP CG), Vladislav Vuković, podsjetio je da je od 20. do 23. aprila 1919. godine, u hotelu "Slavija" u Beogradu, osnovana Socijalistička radnička partija Jugoslavije, koja je već sljedeće godine promijenila ime u Komunističku partiju Jugoslavije.

"Formiranje ove partije bio je rezultat oduševljenja oslobođenjem južnoslovenskih naroda od viševjekovnog ropstva i strane dominacije, ali i odgovor na to kako nova zajednica treba da bude", poručio je Vuković.

Potpredsjednik JKP CG, Dragoje Strunjaš, govorio je o učešću crnogorske delegacije na osnivačkom kongresu 1919.godine.

"Vraćajući se sa Kongresa, crnogorska delegacija ohrabrena priznanjem dotadašnjeg rada, a pogotovo odlukama Kongresa, nastavila je uz brojne aktiviste uporan rad što se osjetilo organizovanjem prvomajskih manifestacija i stvaranjem novih radničkih organizacija. Na parlamentarnim izborima 1920.osvojila je najviše glasova u izbornom okrugu Crna Gora", kazao je Strunjaš.

Predsjednik Opštinskog komiteta JKP CG Nikšić, Radislav Stanišić, svoje obraćanje naslovio je "nekad I sad".

"Jugoslavija je bila naša prava Evropska unija sa svim svojim dobrim i lošim stranama. Nju su, kao i Evropsku uniju, sanjali najbolji, a srušili najgori", poručio je Stanišić.

Na svečanosti su dodijeljene plakete – najstarijem komunisti Crne Gore, vršnjaku Partije, stogodišnjaku Danilu Miljaniću, i najmlađem članu Opštinskog komiteta, sedamnaestogodišnjem Jovu Radoviću.

Plakete su dobili simpatizer komunista Veljko Zailac, novinarke "Dana" i "Vijesti", Biljana Brašnjo i Svetlana Mandić i fotoreporter "Dana", Željko Šapurić.

Na centralnoj proslavi u Crnoj Gori, koju su organizovali nikšićki komunisti, a koju je vodio Čedomir Grozdanić, prisustvovali su komunisti iz ostalih gradova Crne Gore, treći sekretar ambasade Ruske federacije u Crnoj Gori, Sergej Federenko, kao i predstavnici SOBNOR-a i opozicionih partija.

Galerija

Bonus video: