Orlandić: Sigurnost na Aerodromu Tivat nikada nije bila ugrožena, podnijećemo prijave protiv URA

Orlandić je kazao da su Aerodromi Crne Gore pod konstantnom kontrolom kako međunarodnih tako i domaćih vazduhoplovnih vlasti, "koje imaju pravilo nulte tolerancije u slučaju ugrožene sigurnosti odvijanja vazdušnog saobraćaja"
5172 pregleda 24 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 23.04.2019. 15:58h

“Sigurnost i bezbjednost odvijanja vazdušnog saobraćaja na Aerodromu Tivat ni u jednom trenutku nije bila niti je sada ugrožena”, tvrdi izvršni direktor Aerodoma Crne Gore Danilo Orlandić, negirajući navode Građanskog pokreta URA.

On je današnju koferenciju na kojoj su iz te partije javnosti predstavili izvještaj Agencije za civilno vazduhoplovstvo o stanju tivatske vazdušne luke, nazvao “senzacionalističkom” i dodao da je u pitanju “pokušaj kompromitacije države Crne Gore i ugrožavanje njene rastuće ekonomije”.

Orlandić je najavio i da će protiv predstavnika GP URA podnijeti krivične prijave.

Iz GP URA su ranije danas objavili izvještaj Agencije za civilno vazduhoplovsto, prema kojem je, kako navode, pista na tivatskom aerodromu u jako lošem stanju, da je u svakom trenutku moguće njeno pucanje, te da to za posljedicu može da ima i pucanje pneumatika i moguće izlijetanje vazduhoplova sa poletno-sletne staze.

Tvrde da je dokument bio tajan, te da, uprkos preporukama za uklanjanje nepravilnosti, do danas nije postupano po njima.

Direktor Aerodroma CG je kazao da je ta kompanija “pod konstantnom kontrolom međunarodnih i domaćih vazduhoplovnih vlasti, koje imaju pravilo nulte tolerancije u slučaju ugrožene sigurnosti odvijanja vazdušnog saobraćaja”.

“I pored dvocifrenog rasta saobraćaja, nikada se nije dogodio ni najmanji incident, a samo tokom 2018. godine opsluženo je 6 815 vazduhoplova na ATV. Čim smo uočili određene promjene na poletno-sletnoj stazi, pokrenuli smo projekat sanacije, koji podrazumijeva niz koraka administrativne prirode i pri samom smo kraju istih”, navodi Orlandić i dodaje da su iz kompanije na čijem je čelu u stalnom kontaktu sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Agencijom za civilno vazduhoplovstvo, te da će ”uskoro pristupiti radovima”.

Kazao je i da je “poletno-sletna staza na Aerodromu Tivat površine 112.500 m2 i stvaranje pukotina na tolikoj površini nije moguće spriječiti”.

“Kada se to dogodi, aerodromske službe sprovode mjere i radnje koje su strogo definisane internom procedurom, a kontrolu vrše i nadležne institucije. Najvažnije je istaći da su te pukotine nastale na habajućem sloju poletno-sletne staze, koji se i zove habajući jer se svakodnevno troši, dok konstrukcija donjih slojeva čiji je kvalitet ključni element, nije ugrožena... Ponavljam, sigurnost odvijanja vazdušnog saobraćaja nije ugrožena”, rekao je on, dodajući da inžinjeri vazdušnog saobraćaja i stručne službe Aerodroma Crne Gore rade na projektu sanacije, te da će to pitanje - uskoro biti riješeno.

Bonus video: