Green Home: Stanje na Tari sve alarmantnije, rijeka sada liči na mrtvi kanal

"Evedentirali smo obimnu sječu zdravih stabala visokih do 20m koji se odvoze kamionima u više različitih i nepoznatih pravaca, kao i kamione koji odvoze šljunak iz rijeke oko 800m nizvodno od Mateševskog mosta", saopštili su iz Green Home-a.
2219 pregleda 3 komentar(a)
Stanje koje je Green Home zatekao, Foto: Green Home
Stanje koje je Green Home zatekao, Foto: Green Home
Ažurirano: 23.04.2019. 16:34h

NVO Green Home je nakon trećeg terenski monitoring devastiranog dijela rijeke Tare, NVO Green Home je saopštila da je stanje u ovom trenutku je mnogo lošije od onoga u decembru ili novembru 2018.

Navode da su deponije šljunka, gline, vegetacije, drobljenog kamena sa lijeve i desne strane rijeke prisutne i dalje, a dodatno su nasute višehiljada tonskim stijenskim drobljenim materijalom fliša i kamena.

"Nikla je nova mega velika lokacija za separaciju kamena na samoj obali Tare u dužini od 20m koje značajno prelaze visinu lokalnog puta. Rijeka Tara liči na mrtvi kanal usred mjesečevog pejzaža i ne pokazuje bilo kakve znake bujičnog toka. Evedentirali smo obimnu sječu zdravih stabala visokih do 20m koji se odvoze kamionima u više različitih i nepoznatih pravaca, kao i kamione koji odvoze šljunak iz rijeke oko 800m nizvodno od Mateševskog mosta", saopštili su iz Green Home-a.

"Prethodni radovi na Tari koji su podvedeni pod Plan regulacije rijeke za zaštitu od poplava, sada jasno prikazuju da je zapravo riječ o zaštiti ne rječnog korita od izlivanja, nego potpornih zidova mosta, betonskih konstrukcija i nosača za pristupne puteve, što se vidi i kroz betoniranje nekih od njih sa desne strane Tare. Ova dešavanja su sve više zabrinjavajuća uzimajući u obzir da se građevinski radovi sada sve više koncentrišu iznad i na obalama Tare, te da se u daljem radu, planira izgradnja ogromnog parkirališta i naplatna rampa u širini od oko 30m do same Tare", dodaju iz NVO.

Navode i da se vvećani nasipi i dalje urušavaju u kontaktnoj zoni obale i korita, što dovodi do mijenjanja sastava i strukture dna, čime se nanosi nesaglediva šteta po biodiverzitet, odnosno po faunu dna.

"Postojeći Plan remedijacije i program praćenja stanja životne sredine sa mjerama ne daje nikakve suštinske rezultate kada je riječ o očuvanju biodivetziteta, zaštite živog svijeta rijeke Tare i obezbjeđenja nastavka života ihtiofanune u projektnom prostoru. Iako smo u predhodnom periodu apelovali da je od ključne važnosti da se što prije donesu i kratkoročne mjere koje će obezbijediti revitalizaciju ekosistema vodotoka i rekultivaciju obala i korita, konkretni pomaci u ovom pravcu se ne vide na terenu. Nijedan vladin plan se ne bavi sprovođenjem hitnih i kratkoročnih mjera sanacije, vraćanja u pređašnje stanje i revitalizacije koju je neophodno sprovoditi danas, a ne poslije završetka radova na autoputu", zaključuje se.

Bonus video: