Oblaci prašine sa Maljevca prekrili okolna sela

Jak vjetar raznosi čestice sa deponije Termoelektrane, Zbljevo potpuno pod prašinom
848 pregleda 0 komentar(a)
Prašina sa Maljevca dolazila i do grada, Foto: Goran Malidžan
Prašina sa Maljevca dolazila i do grada, Foto: Goran Malidžan

Oblaci prašine, koje jak vjetar raznosi sa deponije pepela i šljake Termoelektrane Pljevlja na Maljevcu već drugi dan prekrivaju Zbljevo i druga okolna sela, a čestice prašine završavale su i u centru grada.

“I ranije su velike količine prašine prekrivala obližnja imanja. Svaki dan je užasno, ali ovo danas je prevršilo svaku mjeru. Čitavo selo je prekriveno prašinom. Ovo je nemoguće više izdržati”, rekao je mještanin Zbljeva Žarko Mišović.

Tvrdi da na Maljevcu nema takozvanog vodenog ogledala, te da se svakodnevno izvode radovi na deponiji. Odlagalište Maljevac je svega stotinjak metara udaljena od najbližih kuća.

Na poziv mještana deponiju Maljeva juče je obišao i ekološki inspektor Sejdo Đukić koji je kazao da će podnijeti prekršajnu prijavu protiv odgovornih zbog nepoštovanja obaveza održavanja deponije.

“Termoelektrana je prošle godine dobila integrisanu dozvolu i u obavezi je da realizuje predviđene mjere. Na poziv mještana obišli smo Maljevac i ustanovili da se sa deponije usljed pojačanog južnog vjetra podiže velika količina prašine. TE ima integrisanu dozvolu i ekološka inspekcija će podnijeti prijavu zbog nesprovođenja mjera u skladu sa integrisanom dozvolom”, rekao je Đukić.

Prema tom dokumentu, TE Pljevlja je obavezna da održava dovoljan površinski sloj vode ne deponiji i izvršni faznu rekultivacija deponije Maljevac, u periodu 2018-2024.

Predjednik Mjesne zajednice Dragan Lučić kazao je da pričinjena velika šteta na imanjima, vrtovima i voćnjacima mještana koji žive u neposrednoj blizini Termoelektrane.

“Ne znam ko će nadoknaditi poljoprivrednicima štetu koja je nanijeta ovom ekološkom katastrofom. Ovo je nevjerovatno da niko od nadležnih ne preduzima ništa da zaštiti mještane. Niko se ne oglašava da bar upozori roditelje da djecu ne izvode napolje, da zatvore vrata i prozore kako bi djecu koliko toliko spasili od ovakvog stanja, dok se bar ne smiri vjetar koji nosi oblake prašine”, rekao je Lučić.

Za eksproprijaciju nepokretnosti mještana sela Zbljevo, koja je neophodna zbog širenja deponije na kojoj se odlaže pepeo i šljaka iz Termoelektrane Pljevlja EPCG će izdvojiti preko 7,7 miliona eura. Najviše novca biće izdvojeno za zemljište, 4,1 milion eura, 1,9 miliona za kuće, pomoćne objekte i ograde, a 300.000 eura za šumsko zemljište i drveće. Troškovi reseljenja Elektroprivredu koštaće 40 hiljada eura, a oko 97.000 eura moraće da isplati po osnovu izgubljene dobiti za dva pravna lica.

Zbog nastavka korišćenja deponije Maljevac potrebno j eksproprisati nepokretnosti, koje se nalaze u zaštitnom pojasu od 300 metara od granice deponije. Takođe i naselje Ljuća je jednim manjim dijelom pogođeno jer se kroz dio ovog naselja predviđa izmještanje Paleškog potoka do Borovičkog jezera.

Planirano je ekspropijacija 22 stambena, 33 pomoćna, 2 poslovna i 48 nelegalnih objekata, štala, garaža i drvenih šupa, od oko 250 vlasnika. Ukupno će biti eksproprisano oko 65 hektara zeljišta.

U kućama koje će biti eksproprisane stalno živi 10 porodica a devet porodica u njima povremeno boravi.

EPCG: Posljedica vremenskih neprilika

Za EPCG rasipanja prašine u naseljima koja su van zone grada je posljedica vremenskih neprilika.

“Situacija na deponiji je u granicama dozvoljenog, vodeno ogledalo postoji i prilagođava se potrebi površine deponije. Na deponiji u zoni kasete zavisno od istakanja pepela i šljake sa vodom, može postojati samo jedno vodeno ogledalo, koje se shodno Aktu o procjeni uticaja na okolinu može formirati, a ne mora, zavisno od potrebe u cilju očuvanja stabilnosti površine odloženog materijala na pojavu rasipanja pod uticajem vjetra’’, saopštili su iz EPCG.

Bonus video: