EU izdvaja oko 10 miliona eura za obnovu sudova

"Istraživanja pokazuju da su pravosudni sistemi najmanje dostupni onima kojima su najpotrebniji - djeci sa smetnjama u razvoju, pripadnicima manjina, žrtvama nasilja, djeci bez roditeljskog staranja, djeci koja se i dalje suočavaju sa mogućnošću pritvora, migrantima"
672 pregleda 1 komentar(a)
Orav, Kogali, Pažin, Medenica i Stanković, Foto: Tviter/EUAmbME
Orav, Kogali, Pažin, Medenica i Stanković, Foto: Tviter/EUAmbME

Evropska unija zajedno sa UNICEF-om i Vladom Crne Gore radi na poboljšanju prava djece u sistemu pravde. Uzimajući u obzir stručna mišljenja UNICEF-a od naredne godine smo izdvojili skoro 10 miliona eura za obnovu sudova, za bolji pristup pravdi svim građanima, ali i djeci, poručio je šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

Predstavnici Evropske unije, Vlade, pravosuđa, i UNICEF-a u Crnoj Gori, okupili su se danas kako bi najavili početak dvogogodišnje regionalne inicijative "Jednak pristup pravdi za djecu u zemljama Zapadnog Balkana".

Ministar pravde Zoran Pažin kazao je da je u protekloj deceniji, u saradnji sa svim relevantnim državnim institucijama, Ministarstvo pravde sprovelo sveobuhvatnu reformu sistema maloljetničkog pravosuđa.

"Koja je dala rezultate po kojima je danas uzor drugima u našem okruženju”, istakao je Pažin.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica navela je da se ne smije dozvoliti da postoje prepreke u pristupu djeteta pravdi.

"Prilagodimo naše ponašanje djeci, kako bi se uvijek osjećala sigurno, prijatno i uvaženo”, rekla je ona.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali rekao je da su brojni razlozi usljed kojih se nastavlja marginalizacija djece i porodica u pravosudnom sistemu, uključujući strah, neinformisanost, nepovjerenje u institucije ili njihov nizak status u porodici ili društvu.

"Bez pristupa pravdi, prava djeteta ostaju samo obećanja. Naša istraživanja pokazuju da su pravosudni sistemi najmanje dostupni onima kojima su najpotrebniji - djeci sa smetnjama u razvoju, pripadnicima manjina, žrtvama nasilja, djeci bez roditeljskog staranja, djeci koja se i dalje suočavaju sa mogućnošću pritvora, migrantima", rekao je Kogali.

Bonus video: