Đorđije Petrović pobjednik takmičenja iz sociologije

598 pregleda 0 komentar(a)
Učesnici takmičenja, Foto: Svetlana Mandić
Učesnici takmičenja, Foto: Svetlana Mandić

Pobjednik trećeg takmičenja iz sociologije za srednjoškolce Crne Gore je Đorđije Petrović iz podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović”, dok je drugo mjesto pripalo Milu Peroviću iz iste škole. Treće mjesto zauzeo je Jovo Radović iz Prve stručne škole iz Nikšića.

Takmičenje je održano na Filozofskom fakultetu u Nikšiću u organizaciji Društva sociologa Crne Gore (DSCG), Instituta za sociologiju i psihologiju, studijskog programa za sociologiju i pomenute visoko-obrazovne ustanove. U toku kvalifikacione faze prijavila su se 73 takmičara iz 12 gradova i 19 srednjih škola koji su uradili rad na temu „Mladi i ljubav“. U drugi krug takmičenja prošlo je njih 30, dok se u finale plasiralo 13.

“Takmičari su na usmenom ispitu pokazali izuzetnu elokventnost, kao i visok stepen poznavanja sociološke problematike i kritičkog pristupa zadatoj temi. Takmičari su se bavili kako teorijskim promišljanjem teme ljubavi, tako i odnosom mladih prema značenjima pojma ljubavi kao socijalno-psihološke pojave i društvenog odnosa, te uticaja na društvo, druge društvene pojave i procese”, kazala je Biljana Radović, iz DSCG.

Takmičenje je otvorio dekan Filozofskog fakulteta, prof. dr Goran Barović, dok su prisutne pozdravili i predstavnici Zavoda za školstvo, Ana Ivanović, Ministarstva nauke, Filip Ivanović, i Društva sociologa Crne Gore, Biljana Radović.

Na sajtu DSCG i stranici takmičenja iz sociologije dscgnk.vixsite.com od sjutra će svi koji žele moći da preuzmu radove koji su ocijenjeni kao najbolji.

Paralelno sa takmičenjem u holu Filozofskog održao se mini sajam sociološke knjige gdje su predstavljena izdanja Instituta za sociologiju i psihologiju.

Nagrade pobjednicima takmičenja, kao i finalistima, obezbjedili su Filozofski fakultet, ministarstva prosvjete i nauke, Zavod za školstvo, Matica crnogorska i Direktorat za medije.

Bonus video: