Traži se lokacija za odlaganje i čuvanje guma

Država je konačno odlučila da se obračuna sa zagađivanjem vazduha od otrovnih isparenja
659 pregleda 0 komentar(a)
Zagađuju vazduh - Zapaljene gume na Ćemovskom polju, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zagađuju vazduh - Zapaljene gume na Ćemovskom polju, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.04.2019. 18:20h

Država je konačno odlučila da se obračuna sa zagađivanjem vazduha od isparenja zapaljenih auto-guma, pa će uskoro biti izabrana lokacija na koju će se privremeno odlagati i čuvati ova vrsta otpada.

To je “Vijestima” saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Smatraju da će tako “spriječiti određena lica da dođu u nedozvoljen kontakt sa otpadnim gumama i nepravilno rukuju njima, što znatno narušava stanje životne sredine”.

“Problem sa otpadnim gumama iz godine u godinu sve više se pogoršava i zbog povećanja broja motornih vozila, kao i zbog propisa u oblasti saobraćaja kojima se nalaže zamjena zimskih guma, što je ponovo veoma izraženo u glavnom gradu“, odgovorili su “Vijestima” iz resora Pavla Radulovića.

Podgoričani, ali i Nikšićani i Danilovgrađani, godinama udišu otrovna isparenja od zapaljenih guma.

Zbog tog problema prije dvadesetak dana u Podgorici je oformljen specijalni Operativni tim, a zbog ”paljenja na javnoj površini” sankcionisano je osam počinilaca navedene prekršajne radnje.

“Uspostavljena je dobra, partnerska saradnja sa Glavnim gradom i njegovim nadležnim službama, Komunalnom policijom, Komunalnom inspekcijom, „Čistoćom“, „Deponijom“... Sinhronizovanom reakcijom će se stati na put problemu otpadnih guma koji predstavlja prijetnju po zdravlje i životnu sredinu”, poručuju iz MORT-a

Iz Ministarstva održivog razvoja su istakli da otpadne gume predstavljaju veliku prijetnju okolini zbog nepropisnog odlaganja, usljed čega vrlo često dospijevaju i u korita rijeka, kao i zbog sve češćeg paljenja na javnim površinama što negativno utiče na sve segmente životne sredine, a čime se pogoršava kvalitet vazduha, naročito na teritoriji Glavnog grada.

„Ministarstvo preduzima aktivnosti kako bi problem odlaganja otpadnih guma bio riješen i uskoro očekujemo da će, ubrzo po okončanju procedura, biti započeta izrada Studije odabira lokacije za privremeno odlaganje i lagerovanje guma. Na lokaciji, koja bude odabrana studijom, gume će biti deponovane, čime će se olakšati svim pravnim licima koja posluju sa tom vrstom otpada da u određenoj mjeri rasterete svoje prostore od velikih količina istih“.

Osim toga, odabrana lokacija, kako navode, uticaće na to da gume ne budu razbacane i odložene, naročito u zaštićenim područjima, rijekama i šumama, a čime će se stati na put i njihovom spaljivanju.

„Ono što je takođe bitno naglasiti jeste da će lokacija zadovoljavati sve kriterijume, a naročito protivpožarne zaštite, budući da se radi o specifičnoj vrsti otpada, kao i da će u sklopu lokacije biti obezbijeđena 24-časovna čuvarska služba“, kažu iz MORT-a.

Ćemovsko polje glavna lokacija za nezakonito paljenje guma

Gume su u prethodnom periodu u Podgorici paljene na Ćemovskom polju, od Kamionske pijace pored Sportskog aerodroma “Špiro Mugoša”, naspram fudbalskih terena na Starom aerodromu.

“U Ulici Isidore Sekulić i Proleterskoj na Vrelim ribničkim, pored izbjegličkih naselja, do prostora ‘Deponije’, preko puta KAP-a, kao i u naselju Zelenika”, naveli su iz Komunalne policije.

Bonus video: