Ostavili dugove, rasprodaju mašine

Jedan od podizvođača na auto-putu, splitska Skladgradnja, duguje radnicima, povjeriocima i stanodavcima u Kolašinu više od 100.000 eura. Iz te firme priznaju dugovanja i tvrde da od toga “ne treba praviti famu”
9771 pregleda 3 komentar(a)
Radovi na prvoj dionici autoputa Bar-Boljare, Foto: TV Vijesti
Radovi na prvoj dionici autoputa Bar-Boljare, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 24.04.2019. 21:15h

Splitska Skladgradnja, jedan od podizvođača radova na auto-putu, radnicima, povjeriocima i stanodavcima u Kolašinu duguje više od 100.000 eura.

Kako je kazalo više povjerilaca tog preduzeća, mjesecima besuspješno pokušavaju da se dogovore sa Splićanima, „od kojih su do sada stizala samo prazna obećanja“. Prema podacima koje je ranije saopštio MANS, prvu saglasnost za angažovanje Skladgradnje je izdao tadašnji ministar saobraćaja Ivan Brajović, krajem 2015. godine.

Tada je bilo predviđeno da kompanija gradi tunel „Mateševo”, te mostove „Tara 1” i „Tara 2”, kao i petlju „Mateševo” na samom kraju dionice auto-puta. Brajović je potpisao i narednu, a kompaniji su bile izdate još dvije saglasnosti sa potpisom novog ministara Osmana Nurkovića.

Iz MANS-a su, prošle godine, kazali i da su u Crnoj Gori osnovana dva preduzeća - Skladgradnja Montenegro d.o.o. i Skladgradnja, dio stranog društva (DSD). Splitska Skladgradnja je sa kineskom kompanijom CRBC u martu 2016. potpisala ugovor za izvođenje radova na auto-putu vrijedan preko 34,5 miona eura.

Dugovi prema dvadesetak radnika, kako su ispričali sagovornici „Vijesti“, su oko 60.000 eura. Navodno, približno toliko je i stanodovaca, kojima Splićani duguju cijeli ili dio iznosa za zakup stanova. Milica Komatina, koja je u Kolašinu izdavala smještaj za potrebe tog preduzeća, kaže da je imala potpisan ugovor o zakupu od januara do oktobra prošle godine. Tek manji dio novca je dobila. Njoj i još mnogim njenim sugrađanima, po istom osnovu, Splićani su ostali dužni na desetine hiljada eura.

Ona podsjeća da su povjerioci Skladgradnje prošle godine riješili da zajednički, kroz sudske postupke, namire svoja potraživanja.

„Za sve vrijeme dok nama duguju, a predstavnici od prošle godine nas uvjeravaju da će ubrzo izmiriti svoje obaveze prema nama, rasprodaju građevinske mašine, koje su ostale na gradilištu. Od petnaestak mašina sada je svega nekoliko, a očekujemo da će i njih uskoro prodati. Ljuti smo i na CRBC koja je angažovala tog podizvođača, jer su mogli da učine više. Kinezi su Splićanima plaćali na desetie hiljada eura za mjesečno iznajmljivanje mehanizacije“, kažu predstavnici radno angažovanih u Skladgradnji. Nekoliko bivših radnika Skladgradnje su nedavno, u pokušaju da spriječe Splićane da prodaju dio građevinskih mašina jednom domaćem preduzeću, blokirali put prema kampu Mateševo, gdje se mehanizacija nalazi. Međutim, kako kažu radnici, već narednih dana, u ranim satimda predstavnici Slakdgradnje su uspjeli da dio svoje mehanizacije izmjeste, to jest prodaju. Od petanaestak mašina, sada ih je u kampu, navodno, samo par.

Ovlašćeni predstavnik i jedan od vlasnika Skladgradnje Slaven Žužul u odgovoru “Vijestima” kazao je da od dugova njegovog preduzeća ne treba praviti famu.

„Istina je da je nekima podmiren smještaj, a nekima nije. Ne treba od toga praviti nikakvu famu. Postoje obaveze, kao u svakom poslu i one će biti brzo podmirene. Molim za razumijevanje“, kazao je on.

Žužul nije kometarisao dugovanja prema radnicima.

Prijeti im i stečaj?

Kako su u oktobru prošle godine pisali hrvatski mediji, firmi Skladgradnja prijeti stečaj.

Predlog za otvaranjem stečajnog postupka podnijela je Finansijska agencija, koja je utvrdila da je ta kompanija duguje blizu 13 miliona kuna.

Prema onome što se može pročitati na zvaničnoj intenet stranici tog preduzeća, Skladgradnja je firma specijalizovana za izvođenje najzahtjevnijih projekata u sektoru građevinarstva, kao što su tunelogradnja, mostogradnja, visokogradnja... Bave se i brodogradnjom, ali i trgovinom, pa je u vlasništvu preduzeća i robna kuću IMA u Imotskom.

Prije tri godine to preduzeće je bilo osumnjičeno da su mu preplaćeni radovi na auto-putu Rijeka-Zagreb za 11,5 milona kuna. I na tom projektu bili su podizvođači. Kasnije su oslobođeni optužbi, jer nije bilo dokaza o „napumpanim“ troškovima radova. Nakon vještačenja tužilaštvo nije imalo argumenata za podizanje optužnice, pa i nije bilo posljedica za Skladgradnju.

Bonus video: