Obećane obnove dvorišta i uništenih čempresa još nema

"Čempresarima" je bio dovoljan poziv preko Fejsbuk stranice da se sastanu sa "saborcima" i iskažu nezadovoljstvo što je unutar ograde nesuđenog gradilišta i dalje prava pustinja u srcu grada
1026 pregleda 0 komentar(a)
"Čempresari" ispred kapije gradilišta, Foto: Radomir Petrić
"Čempresari" ispred kapije gradilišta, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 25.04.2019. 19:46h

Prvi put nakon okončanja "čempres revolucije", ispred ograđenog dvorišta barskih srednjih škola, danas popodne spontano su se okupili učesnici - veterani nedavnih građanskih protesta protiv sječe čempresa u školskom dvorištu, i za novu lokaciju dječijeg vrtića. "Čempresarima" je bio dovoljan poziv preko Fejsbuk stranice da se sastanu sa "saborcima" i iskažu nezadovoljstvo što je unutar ograde nesuđenog gradilišta i dalje prava pustinja u srcu grada, bez ikakvih konkretnih najava vlasti šta će uraditi da ispune obećanja i obnove dvorište.

Aktivisti su svoj stav iskazali i plakatima koje su napravili i postavili Mano Ciriković i Željko Kosović Preko cijele kapije je postavljena velika fotografija Danila Dada Pavlovića, koji je foto-aparatom pratio proteste od prvog dana, a koja prikazuje drvored čempresa neposredno prije uključivanja motornih testera u cik zore 17. januara. Na tabli sa podacima o investitoru i projektu, nalijepljen je plakat sa porukom "Čempresari čekaju.... Dokle?" i fotografijom nekadašnjeg parka u dvorištu, sa bivšim čempresima, amfietatrom i čuvenim "krugovima".

Ana Zejak je rekla da je ovo bila lijepa prilika da se aktivisti okupe na mjestu gdje je sve počelo, "a ne kao zadnjih mjesec dana samo ispred suda za prekršaje, gdje nam sude drugovima“.

"Izazvala nas je činjenica da, otkako su prestali protesti, opština još nije ništa odradila na planu obnove dvorišta, za što još nema ni najava. Nadamo se da ćemo ih ovako pokrenuti, da se to malo ubrza", rekla je Zejak.

"Došla sam da podsjetimo nadležne da i dalje čekamo da se nešto ovdje desi, jer bukvalno od trenutka kada smo, da tako kažem - pobijedili, nisu uradili ništa sa dvorištem, sem što su našli novu lokaciju za vrtić", rekla je Ines Delić.

Anđela Čabarkapa je kazala da su "određeni funkcioneri“ lično izjavili kako će se postarati da sve što je uništeno vrate u prethodno stanje.

"Koliko mjeseci već čekamo na to, a ništa još ispunjeno nije, i evo, da ih ovako podsjetimo na to obećanje", kazala je Čabarkapa.

Tanja Sekulić je jedna od desetoro "čempresara" koji su u međuvremenu dobili poziv da se pojave pred sudijom za prekršakje zbog "ometanja službenog lica na dužnosti".

"Ako me sa suda ne pošalju u Spuž, zamoliču da se krene sa tim radovima koje su obećali, jedan od slogana protesta bio je i 'Bar pamti'. Osječam se ružno, danas mi je palo na pamet da će ovo sada biti prva matura poslije 30 godina bez "krugova", bez onog poznatog okupljanja na njima, prvog zaljubljivanja, plesa... To je strašno ružno, ukinuli su đeci jednu divnu radost, to je bila baza našeg odrastanja", navela je Sekulić.

I Aleksandar Kapa, takođe „prvoborac čempres revolucije“, izlazi pred sudiju za prekršaje, a kao i svi ostali, ne skida bedž sa logom protesta "Držati uspravno" , sa dva stilizovana čempresa.

"I tad, kad je sve ovo počelo, i sad - bedž mi isto znači, jednu vrstu sloge koja se još nije događala u Baru, makar ne dugo unazad. Nadam se da premijer nije pričao tek tako kad je obećao vraćanje čempresa ovdje 'glavu za glavu', a nadam se i da će sa naše strane biti aktivnosti koje če pomoći da se dođe do vraćanja dvorišta gimnazije u, možda bolje stanje nego prije. Treba prije svega nadoknaditi uništeni zeleni fond, vratiti amfiteatar, postaviti nove 'pametne' klupe i mislim da bi đaci bili zadovoljni time", rekao je Kapa.

Okupljanje aktivista trajalo je četrdesetak minuta.

Bonus video: