I kotorska Gimnazija uvodi smjerove

Polovinom maja konkurs za upis polumaturanata u srednje škole, u ponudi profili muzički izvođač, muzički saradnik, veterinarski tehničar...
1766 pregleda 1 komentar(a)
Gimnazija Kotor, Foto: Ivana Komnenić
Gimnazija Kotor, Foto: Ivana Komnenić

Konkurs za upis u prvi razred srednje škole biće raspisan sredinom maja, a polumaturantima će biti ponuđeno više novih ili inoviranih smjerova u gimnazijama i srednjim stručnim školama.

Iz Ministarstva prosvjete kažu da će od ove godine pored opšteg, matematički i filološki smjer ponuditi i Gimnazija u Kotoru, dok su to podgorička i nikšićka gimnazija već ranije uradile.

Buduće đake srednjih stručnih škola čekaju novi ili inovirani obrazovni programi - muzički saradnik, muzički izvođač, kozmetičar, veterinarski tehničar, tehničar hemijsko-farmaceutskih procesa i ispitivanja...

“Konkurs za upis u učenika u prvi razred srednje škole je u pripremi. Obrađeni su predlozi škola, izvršena je analiza podataka Zavoda za zapošljavanje, kao i analiza prošlogodišnjeg upisa. Planirano je da konkurs za upis u prvi razred srednje škole bude raspisan u drugoj polovini maja, a predaja dokumentacije bi trebalo da bude u junu”, kazao je “Vijestima” direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić.

Prema njegovim riječima, osnovnu školu u tekućoj školskoj godini završava 6.996 učenika, a najviše pumaturanata je u Podgorici – 2152.

“Okvirno, konkursom će biti oglašeno oko 2.370 mjesta za gimnazije, dok su ostala upisna mjesta su za programe stručnih škola u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju. Brojke su, kada govorimo za nivo čitave Crne Gore, slične već godinama. Kao i prethodnih godina, i za predstojeći upis vodi se računa o tome da u svakoj opštini ima mjesta za sve učenike koji završavaju osnovnu školu, i to je ono što je posebno važno. Dakle, biće mjesta za sve”, kazao je Tomić.

Važna novina je, smatra on, to što će, pored Gimnazije „Slobodan Škerović“ u Podgorici, i Gimnazija „Stojan Cerović“ u Nikšiću dobiti filološki i matematički smjer od naredne školske godine. Filološki smjer će biti realizovan i u Gimnaziji u Kotoru.

“Dakle, vidimo da su škole počele da koriste mogućnosti za osnivanje specijalističnih gimnazija, što cijenim posebno važnim, a što je još jedan proizvod sprovedene obrazovne reforme”, poručuje Tomić.

Novi ili inovirani obrazovni programi, odnosno smjerovi biće ponuđeni i u srednjim stručnim školama.

“Prethodnih nekoliko godina smo radili na novim obrazovnim programima za srednje stručne škole. Oni su se uglavnom pokazali izuzetno traženim. Preciznije, u prethodne dvije godine uradili smo 26 modularizovanih obrazovnih programa. Tako sada završetkom pojedinih modula, i prije kraja razreda, učenik može steći stručnu kvalifikaciju. U školskoj 2019/2020. počeće primjena 13 obrazovnih programa iz oblasti građevine, prerade hrane, usluživanja, saobraćaja, hemijske tehnologije, usluga i muzičke umjetnosti”, pojasnio je Tomić.

Ističe da se, između ostalog, radi o programima poslastičara, muzičkog saradnika, muzičkog izvođača, kozmetičara, veterinarskog tehničara, tehničara hemijsko-farmaceutskih procesa i ispitivanja, građevinskog tehničara za niskogradnju i hidrogradnju,...

“Naglašavam da, kada kažemo novi programi, za neke to znači da do sada nijesu postojali, ali za neke to znači da jestu, ali sa su inovirani na način da su modularizovani i prilagođeni potrebama tržišta.

Programi i za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama

Tomić naglašava da se, za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama (POP), prilagođavaju tri modularizovana obrazovna programa.

“Radi se o programima pomoćnik frizera - prilagođen program učenicima sa POP, nivo II u trajanju od tri godine, frizer - prilagođen program učenicima sa POP, nivo III u trajanju četiri godine i kuvar - prilagođen program učenicima sa POP, nivo III u trajanju četiri godine”, kazao je Tomić.

Od septembra i Srednja mješovita škola u Golubovcima

Radovi na izgradnji Srednje mješovite škole u Golubovcima, vrijednosti preko 4,5 miliona eura, privode se kraju, a od naredne školske godine učenici će biti u prilici da se u ovoj školi obrazuju za četvorogodišnje programe. To je juče saopštio ministar Damir Šehović.

Kazao je i da će SMŠ na Golubovcima ponuditi opšti smjer gimnazije, te profile ekonomski i poljoprivredni tehničar, kao i trogodišnje programe – kuvar, konobar i frizer.

Bonus video: