Počinje sa emitovanjem TV dnevnik za djecu i mlade

Dnevnik je urađen po međunarodno poznatom formatu Wadada News for Kids
681 pregleda 0 komentar(a)
Wadada Montenegro, Foto: Unicef
Wadada Montenegro, Foto: Unicef
Ažurirano: 26.04.2019. 14:59h

U okviru kampanje medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo”, uz podršku Unicefa i Agencije za elektronske medije Crne Gore, TVCG u subotu, 27. aprila, u 19:10 sati, emitovaće prvu epizodu novog TV dnevnika za djecu i mlade u Crnoj Gori urađenog po međunarodno poznatom formatu Wadada News for Kids, saopšteno je iz Unicefa.

Wadada News Montenegro je, kako navode, kratki TV dnevnik koji prave mladi reporteri kampanje medijske pismenosti Birajmo šta gledamo sa stručnjacima iz Dječje redakcije TVCG.

Emitovaće se na Prvom programu TVCG svake subote u 19.10 sati, a reprizirati takođe na Prvom progamu TVCG svake subote u 13.25 sati.

Kako ističu iz Unicefa, glavna novina Wadada News Montenegro je učešće mladih u produkciji vijesti za njih, kao i to što je jedini medijski program te vrste koji se na lokalnom jeziku nudi djeci i mladima u Crnoj Gori.

“Istraživanje kampanje medijske pismenosti je pokazalo da svako drugo dijete u našoj zemlji želi da učestvuje u produkciji medijskih programa za djecu i drago nam je da je Javni servis prvi odgovorio na ove podatke kroz pokretanje Wadada News Montenegro dnevnika za mlade,” rekla je urednica Dječje redakcije TVCG Milena Janjušević.

Wadada News Montenegro dio je međunarodne mreže Wadada News for Kids, tj. Wadada Vijesti za djecu, koju je, u saradnji s medijima u raznim zemljama širom planete, uspostavila holandska neprofitna organizacija Free Press Unlimited.

Dječja redakcija TVCG pokreće ovaj dnevnik nakon Wadada News for Kids treninga, koji je u okviru kampanje medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo”, uz podršku Unicefa i Agencije za elektronske medije Crne Gore, organizovan u februaru tekuće godine.

Crnogorsko izdanje Wadada News, dodaju iz Unicefa, biće dostupno u okviru međunarodne videoteke koju koriste sve zemlje članice ove mreže. To znači da vijesti koje mladi naprave u Crnoj Gori mogu biti prevedene i emitovane u drugim zemljama, baš kao što će i TVCG preuzimati zanimljive vijesti koje prave mladi drugih zemalja, prevoditi ih i emitovati.

"Iskustva iz drugih zemalja pokazuju da je Wadada dnevnik za mlade jedna od najpopularnih emisija među porodicama, tj. da ga prate ne samo djeca i mladi, već i roditelji i drugi članovi porodice, jer se radi o informativnom programu koji se bavi temama kojima se bavi i dnevnik za odrasle, ali ih obrađuje na način koji je djeci i mladima lakši za razumijevanje i zanimljiviji za praćenje", navodi se u saopštenju Unicefa.

U okviru kampanje medijske pismenosti Unicefa i AEM-a “Birajmo šta gledamo”, organizacija Wadada News for Kids treninga i pružanje podrške Javnom servisu da pokrene ovakav dnevnik za djecu i mlade zasnivaju se na rezultatima prvog, nacionalno reprezentativnog istraživanja o djeci, roditeljima i medijima u Crnoj Gori.

Istraživanje je, kako navode iz Unicefa između ostalog, pokazalo da manje od jedne trećine roditelja (29 odsto) i djece (27 odsto) smatra da na crnogorskim TV kanalima ima dovoljno programa prilagođenih raznim uzrastima djece, kao i sadržaja koji su djeci zanimljivi, korisni, inspirativni i obrazovni.

Takođe, dodaje se u saopštenju, istraživanje je pokazalo da većina roditelja (59odsto) smatra da je bitno da im dijete gleda TV sadržaje koji uključuju djecu istog uzrasta kao njihovo. Djeca, takođe, iskazuju interesovanje da najprije gledaju TV sadržaje u kojima su djeca njihovog uzrasta; a svako drugo dijete želi da učestvuje u produkciji TV programa i svaki drugi roditelj podržava ovu ideju.

Kampanju medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo” pokrenuli su Agencija za elektronske medije Crne Gore i UNICEF sa ciljem podsticanja razvoja medijske pismenosti djece i roditelja, kao i jačanja kapaciteta medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori.