Katuni u Kolašinu dobijaju struju

Najviše novca za unapređenje kvaliteta i preradu mlijeka
798 pregleda 0 komentar(a)
Katun Javor, Foto: Dragana Šćepanović
Katun Javor, Foto: Dragana Šćepanović

Od 47.000 eura, koliko će iz opštinskog budžeta biti izdvojeno za podsticaj poljoprivrede u Kolašinu, najviše sredstava, oko 29.000, opredijeljeno je za podršku unapređenja kvaliteta sirovog mlijeka i preradu u kućnom gazdinstvu i nabavku fotovoltažnih sistema na katunima.

Ostatak novca biće potrošen na podršku lovačkim organizacijama, razvoj pčelarstva, nabavku kosačica, unapređenje proizvodnje kolašinskog lisnatog sira i formiranje udruženja proizvođača moračke rakije.

„Problem sa nestabilnim kvalitetom je prepoznat kao jedan od glavnih problema u plasmanu mlijeka i mliječnih proizvoda na tržištu. Kvalitet mlijeka će se unapređivati kroz aktivnosti koje će voditi smanjenju broja mikroorganizama i somatskih ćelija. Ciljevi su povećana proizvodnja mlijeka, unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka i unapređenje kvaliteta mlječnih proizvoda“, piše u programu podsticajnih mjera.

U tom dokumentu se ocjenjuje da je loša infrastruktura na katunima karakteristična za mnoga planinska područja na teritoriji opštine. Takvo stanje negativno utiče na razvoj kako planinskih tako i seoskih područja i u dobrom dijelu doprinosi depopulaciji seoskog stanovništva. Lokalna uprava planira da kroz nabavku fotovoltažnih sistema, to jest, obezbjeđenja električne energije na katunima poboljša životne uslove i kvalitet života, kao i prohode stočara. U programu podsticajnih mjera planirano je i da se, formiranjem udruženja proizvođača, promoviše moračka domaća rakija, kao već prepoznat tradicionalni proizvod tog kraja. Pokušaće da dobiju oznaku geografske zaštite moračke rakije.

Za nabavku kosačica poljoprivrednicima je planirana opštinska podrška od oko 7.000, dok će za promociju, povećanje broja proizvođača i obima proizvodnje kolašinskog lisnatog sira biti izdvojeno 6.500 eura.

Bonus video: