Kiril: Nema garancija da se ukrajinski scenario neće ponoviti u Crnoj Gori i Makedoniji

"Makedonija i Crna Gora su sada nezavisne države, a to znači da aktuelnost kanonskih granica Srpske pravoslavne crkve, prema Tomosu iz 1922. godine, Fanar može lako osporiti, kako se dogodilo sa pomenutim aktom iz 1686. godine"
4949 pregleda 27 komentar(a)
Kiril, Foto: Reuters
Kiril, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2019. 10:11h

Ako se odbace sporedni detalji, "ukrajinski recept", veoma je jednostavan, carigradski patrijarh je sebi dao pravo da od sada može da revidira bilo koji dokument i dogovor koje su izdali njegovi prethodnici ukoliko mu njihov sadržaj više ne odgovara, istakao je u intervjuu za beogradsku "Politiku" patrijarh moskovski i sve Rusije, Kiril odgovarajući na pitanje "Može li "ukrajinski recept" biti primenjen na teritorije drugih pomjesnih pravoslavnih crkava?

Novinarka "Politike" je napomenula da se to pitanje, prije svega, tiče Makedonije i Crne Gore, za koje je patrijarh Vartolomej u nedavnom intervjuu za "Politiku" rekao da se one ne mogu porediti sa Ukrajinom.

Kiril je rekao i da je zajedno sa senzacionalnom odlukom o ukidanju gramate iz 1686. godine o predaji Kijevske mitropolije u jurisdikciju Ruske pravoslavne crkve, Sinod Carigradske Patrijaršije ukinuo i drevno kanonsko pravilo koje zabranjuje drugobračnost sveštenstva.

"Sledstveno, to što je patrijarh Vartolomej u intervjuu za vaše novine rekao o Makedoniji i Crnoj Gori uopšte ne garantuje da se ukrajinski scenario tamo neće ponoviti. Makedonija i Crna Gora su sada nezavisne države, a to znači da aktuelnost kanonskih granica Srpske pravoslavne crkve, prema Tomosu iz 1922. godine, Fanar može lako osporiti, kako se dogodilo sa pomenutim aktom iz 1686. godine. I nije slučajno to što je u tom intervjuu patrijarh Vartolomej napomenuo da ono što pripada Srbiji pripada njoj kanonski i eklisiološki – on namerno nije govorio o Srpskoj crkvi, već o Srbiji kao državi, aludirajući time na njene savremene granice. Iako patrijarh Vartolomej govori da sada nema namjeru da mijenja granice Srpske Pravoslavne Crkve, on ujedno izjavljuje i da je Carigradska Patrijaršija spremna da prekorači te granice ukoliko stigne odgovarajući zahtjev ili se pojavi nekakva "viša crkvena potreba". Tu "višu crkvenu potrebu" u Fanaru shvataju na svoj način. I u slučaju sa Ukrajinom, Carigrad se odlučio na upad onda kada se stekao određeni zbir političkih činilaca i kada su mu se ukrajinski političari i raskolnici obratili sa zahtjevima", kazao je Kiril.

On je postavio i pitanje da li bi iko od stanovnika Balkana mogao da garantuje da se, prije ili poslije, neki novi ili postojeći politički lider neće obratiti Fanaru sa zahtjevom za autokefalnošću?

"Štaviše, ne zaboravimo da takav zahtjev već postoji – od strane premijera Makedonije Zorana Zaeva. On je bio upućen još prošle godine, skoro istovremeno sa neslavnim zahtjevom predsjednika Ukrajine Petra Porošenka, i Sinod Carigradske Patrijaršije ga je uzeo u razmatranje u maju, o čemu je i objavio zvaničnu informaciju. Ali zašto bi Sinod Carigradske Patrijaršije analizirao pitanje za koje očigledno nema osnova, kako je to u nedavnom intervjuu izjavio patrijarh Vartolomej? Zar postojanje Tomosa iz 1922. godine nije u ovom slučaju dovoljan osnov za odbijanje? Očigledno je da ipak postoji zamisao da se "ukrajinski recept" ponovi u Skoplju", kazao je Kiril za "Politiku".

Vaseljenski patrijarh Vartolomej potpisao je u januaru u Istanbulu tomos za novu Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Bonus video: