"Vlast Crne Gore nastoji da se zločin u Murinu zataška i zaboravi"

Na spomenik murinskim žrtvama NATO bombardovanja danas je položeno cvijeće, a liturgiju u crkvi Svete Petke služili su zajedno mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije i episkop budimljasnko nikšićki Joanikije
1281 pregleda 3 komentar(a)
Murino nakon bombardovanja
Murino nakon bombardovanja
Ažurirano: 30.04.2019. 13:52h

U Murinu je danas obilježeno dvije decenije od ratnih dešavanja i bombardovanja te varošice od strane NATO avijacije 1999. godine, kada je stradalo šest civila, od kojih troje maloljetne djece.

Ži­vo­te su tada iz­gu­bi­li če­tr­na­e­sto­go­di­šnji Mi­ro­slav Kne­že­vić (1985), tri­na­e­sto­go­di­šnja Oli­ve­ra Mak­si­mo­vić (1986) i de­se­to­go­di­šnja Ju­li­ja Bru­dar (1989). U na­pa­du su stra­da­li i Vu­kić Vu­le­tić (1953), Mil­ka Ko­ča­no­vić (1930) i Ma­noj­lo Ko­ma­ti­na (1927).

Članovi porodica murinskih žrtava izražavaju ogorčenje odnosom koji pokazuje država, kako prema stradalima i umrlima, tako i prema živima.

Oni tvrde da vlast Cr­ne Go­re na­sto­ji da se zlo­čin u Mu­ri­nu za­ta­ška i za­bo­ra­vi.

Podsjećaju da su tužili državu Crnu Goru, kao i na tragikomičnu situaciju u jednoj od šest tužbi, gdje je naprije pravosnažno dosuđena i isplaćena odšteta, da bi na Vrhovnom sudu sve bilo poništeno i zatraženo da ta porodica iz Murine vrati novac koji je dobila na račun odštete.

Taj postupak još uvijek nije okončan, jer je supruga stradalog u međuvremenu preminula i odštetu nema ko da vrati.

Na spomenik murinskim žrtvama NATO bombardovanja danas je položeno cvijeće, a liturgiju u crkvi Svete Petke služili su zajedno mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije i episkop budimljasnko nikšićki Joanikije.

U Domu kulture u ovoj varošici veliki broj mještana i gosti iz čitave Crne Gore prisustvovlai su komemorativnoj sjednici.

Bonus video: