Aktivisti “Župe u srcu” sa komunalnim preduzećem očistiće teren

NVO “Župa u srcu” krajem maja ili početkom juna planira veliku akciju čišćenja, a osim mehanizacije biće uključeni i stanovnici i volonteri
461 pregleda 0 komentar(a)
Deponija u mjestu Most Jugovića, Foto: Župa u srcu
Deponija u mjestu Most Jugovića, Foto: Župa u srcu

Nelegalne deponije su veliki problem u Crnoj Gori, i dok nikšićka Komunalna policija i nevladin sektor apeluju na svijest građana, a radnici Komunalnog preduzeća pokušavaju da ih uklone, NVO „Župa u srcu“ riješila je da mapira deponije u nikšićkoj Župi i da ih, zajedno sa mještanima i Komunalnim preduzećem, dovede u red.

„Do danas smo, preko aplikacije ‘Trashout’, popisali i mapirali 30 velikih deponija koje zahtijevaju angažovanje svih na čišćenju. Pretpostavljamo da ima još bar 20 većih deponija koje nijesu popisane i desetine manjih, što je rezultat višedecenijskog odlaganja rješavanja ovog problema”, kazao je Jovo Radulović, predsjednik “Župe u srcu”.

U pitanju su deponije na kojima se nalazi desetine tona raznog otpada. Osim građevinskog šuta, ove deponije obiluju većinom plastičnim, a nerijetko i životinjskim otpadom sa farmi. Većina deponija je u blizini rijeke Gračanice i njenih pritoka što dodatno ugrožava zdravlje svih stanovnika

Ta NVO mapiranje deponija i uklanjanje otpada realizuje u sklopu projekta “Da biram čisto” koji je podržan kroz program “Za jači glas organizacija građanskog društva’’, koji realizuje Fond za aktivno građanstvo, a finansira američka ambasada u Podgorici. Preko projekta uspjeli su da obezbijede izradu niša, dok će Komunalno dopremiti kontejnere, pa će tako u Bjeloševini, ispred škole u Mioljem Polju, u jednom dijelu Dučica i u Morakovu biti postavljeno oko 30 kontejnera.

“Stanovnici ovih sela prihvatili su da se uključe u sistem organizovanog odvoženja otpada pa se nadamo da će u narednim godinama količina otpada koja se ostavlja u prirodi biti svedena na minimum. Za rješavanje ostaju naselja Vasiljevići, Kuta, Zagrad i Oblatno, od kojih su Vasiljevići i Kuta prioritet zbog pritoke Mačak koja direktno otpad nosi u Gračanicu”, kazao je Radulović.

NVO “Župa u srcu” krajem maja ili početkom juna planira veliku akciju čišćenja, a osim mehanizacije biće uključeni i stanovnici i volonteri.

Bonus video: