Uprava policije: Nismo zabranili protestnu šetnju, već prolazak ispred zgrade Vlade

"Centar bezbjednosti Podgorica je telefonskim putem obviještena od strane organizatora da su odustali od javnog skupa u pokretu i da će javno okupljanje početi na Trgu Argentino gdje će se i završiti", saopšteno je iz Uprave policije
2832 pregleda 2 komentar(a)
Zakonom predviđeno da se javno okupljanje mora održati na udaljenost od 10 metara od štićenog objekta: Zgrade Vlade, Foto: Boris Pejović
Zakonom predviđeno da se javno okupljanje mora održati na udaljenost od 10 metara od štićenog objekta: Zgrade Vlade, Foto: Boris Pejović

Uprava policije demantovala je navode Unije slobodnih sindikata Crne Gore da je zabranila javno okupljanje koje je bilo najavljeno za 1. maj 2019. godine.

Iz Unije slobodnih sindikata su saopštili da otkazuju protestnu šetnju jer im nije dozvoljeno da idu planiranom maršutom i da održe govor ispred zgrade Vlade Crne Gore.

Iz policije navode da su upoznali organizatora protestne šetnje da im neće biti dozvoljen prolazak kroz ulicu Karađorđevu, odnosno kroz štićeni prostor gdje se nalazi zgrada Vlade, shodno Zakonu o javnim okupljanima.

"Javno okupljanje je prijavljeno Centru bezbjednosti Podgorica od strane organizatora i odgovornog lica, u kojoj je navedeno da će se javno okupljanje održati 1. maj u vremenskom periodu od 09,30 do 12,00 časova, na platou Trga Argentino. U prijavi je navedeno da će ušesnici krenuti u protestnu šetnju Ulicom Slobode, te Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog pored zgrade Skupštine, zatim je iz ulice Stanka Dragojevića planirano da uđu u ulicu Karađorđevu pored zgrade Vlade, gdje bi se ušesnici protestne šetnje zadržali radi održavanja govora. Takođe, u prijavi je navedeno da je planirano da protestnu šetnju prati vozilo sa razglasom sa kojeg bi se emitovala muzika i poruke. Protestna šetnja bi se završila na Trgu Argentino. Policijski službenici su upoznali organizatora protestne šetnje da im neće biti dozvoljen prolazak kroz ulicu Karađorđevu, to jeste kroz štićeni prostor gdje se nalazi zgrada Vlade Crne Gore, shodno Zakonu o javnim okupljanima, a kojim je predviđeno da se javno okupljanje mora održati na udaljenost od 10 metara od štićenog objekta, odnosno zgrade Vlade, dok je prolazak pješaka pješačkom zonom ispred zgrade Vlade dozvoljen", navodi se u saopštenju policije.

Dodaju da je rukovodiocu javnog okupljanja S.K. policijski službenik sugerisao da mogu doći do raskrsnice Karađorđeve ulice i ulice Stanka Dragojevića, koja se nalazi u neposrednoj blizini zgrade Vlade, odnosno raskrsnica se nalazi na udaljenosti od 10 metara od štićenog objekta.

"Nakon toga Centar bezbjednosti Podgorica je telefonskim putem obviještena od strane organizatora da su odustali od javnog skupa u pokretu i da će javno okupljanje početi na Trgu Argentino gdje će se i završiti", navodi se u saopštenju.

Bonus video: