Nikšićki vatrogasci još jednom "pritisli zvono za uzbunu"

2018 pregleda 5 komentar(a)
Vatrogasci u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Vatrogasci u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.05.2019. 11:33h

Uoči 4.maja, Međunarodnog dana vatrogasaca, nikšićki vatrogasci su ukazali na, kako su istakli, „činjenicu da su goli i bosi i bez krova nad glavom”.

“Radimo isti posao i isto tako uspješno kao naše kolege u Njujorku, Parizu, Beogradu, Podgorici...ali za razliku od svih njih, mi nemamo ličnu zaštitnu opremu kao ni vatrogasno-spasilački dom. Samo svojim ogromnim radom, vježbanjem i ličnom požrtvovanošnju na samim intervencijama nadomještamo sve ove nedostatke na uštrb svog života i zdravlja a sve za dobrobit naših građana”, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao predsjednik Sindikata Slavko Tadić, specijalista zaštite od požara.

On podsjeća da je njihova služba i dalje smještena u Staroj Varoši, u nikšićkom zatvoru storom vijek, bez elementarnih uslova za život i rad.

“Smatramo da naš grad zaslužuje vatrogasno spasilački dom barem kao opština Šavnik, koja je na naše zadovoljstvo, kao i većina gradova naše države, svojim vatrogascima – spasiocima, omogućila savremene uslove za boravak i rad”, poručuje Tadić.

Ističe da su desetine zahtjeva lokalnoj upravi i Direktoratu za vanredne situacije da im pomognu svojim ostali bez odgovora i konkretne pomoći jedinici. Pokušali su da animiraju i nikšićke privrednike da pomognu da prikupe sredstva za saniranje smještaja, ali bezuspješno.

“Veoma široka lepeza naših obaveza i dužnosti, počev od požara, poplava, saobraćajnih nesreća, raznih hemijskih i drugih tehničkih intervencija zahtjevaju i odgovarajuću specijalističku i ličnu zaštitnu opremu. Naši nadležni teško da mogu da shvate da je adekvatna i ispravna oprema osnovni preduslov za uspješno odrađivanje naših teških zadataka. Da naša oprema ima rok trajanja kao i propisani broj korišćenja iste. Da poslije oštećenja na intervenciji mora da se zamijeni novom”, stoji u saopštenju za javnost.

Vatrogasci su poručili građanima Nikšića da i pored ogromnih problema sa kojima se bore i žive u svakom trenutku na poziv 123 izlaze na teren i daju svoj maksimum, a tako će biti i ubuduće.

“Želimo samo da još jednom pritisnemo zvono za uzbunu, da probudimo odgovorne za stanje u kom se nalazi Vatrogasno–spasilačka jedinica i da im poručimo da po Zakonu imaju obaveze prema nama, koji nažalost ne poštuju i za čije nepoštovanje niko ne odgovara”, zaključio je Tadić.

Na sjednici Skupštine Opštine Nikšić krajem avgusta prošle godine usvojena je Odluka u kupovini poslovnog prostora do 500 kvadrata vrijednosti do 170.000 eura za novi vatrogasni dom koji će biti u Institutu za crnu metalurgiji. U Odluci stoji da će biti obezbjeđena i hala za namjanje tri vatrogasna vozila kao i prostor za boravak zaposlenih.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Veselin Gardašević, kazao je “Vijestima”, da će ta Odluka biti realizovana do kraja godine.

“U toku ove godine uselićemo i u nove prostorije koje se nalaze u Institutu za crnu metalurgiju i koje će, kako nam je rečeno, biti adaptirane po svim standardima, a imaćemo i odgovarajuće garaže”, kazao je Gardašević.

Što se opreme tiče već je, kako je kazao, raspisan tender za vatrogasne čizme i ostalu opremu koju će Opština nabaviti preko IPA projekta i čija je vrijednost 50 hiljada eura.

“Očekujemo da ćemo kroz ovaj projekat nabaviti digitalni sistem veze, vatrogasne čizme za sve pripadnike operativnog sastava, tri kompleta lične opreme za spašavanje u poplavama, dvije pumpe za crpljenje vode sa pratećom opremom, dva agregata za struju, jedan ronilački komplet, kišne kabanice, kolektivnu opremu za spašavanje na vodi kao i komplete prve pomoći”, istakao je Gardašević.

Prema njegovim riječima Ministarstvo unutrašnjih poslova je odobrilo projekat NVO “Fors Montenegro” u vrijednosti od deset hiljada eura preko kojeg bi nikšićki vatrogasci trebalo da dobiju opremu za spašavanje sa visina i dubina.

Bonus video: