U Podgorici naučna konferencija ”Sloboda vjeroispovijesti ili uvjerenja u Crnoj Gori"

Konferenciju će otvoriti Mitropolit Amfilohije i Kristijan Kriger, predsjednik Konferencije evropskih crkava, a putem video linka će se obratiti i prof. dr Ahmed Šahid, specijalni izvjestilac UN za slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja
484 pregleda 0 komentar(a)
Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.05.2019. 11:44h

Mitropolija crnogorsko-primorska i Konferencija evropskih crkava iz Brisela 3. i 4. maja u Podgorici organizuju Međunarodnu naučnu konferenciju ”Sloboda vjeroispovijesti ili uvjerenja u Crnoj Gori.

Konferenciju će, kako je saopšteno, otvoriti Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Kristijan Kriger, predsjednik Konferencije evropskih crkava, a putem video linka Konferenciji će se obratiti i prof. dr Ahmed Šahid, specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija za slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja.

"Imajući u vidu da je u Crnoj Gori i dalje na snazi Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine, kao i da je Vlada Crne Gore u svom Programu rada za drugi kvartal ove godine najavila usvajanje Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, neophodno je da se na stručan i društveno odgovoran način otvori javni dijalog i sagleda pravo na slobodu vjere, vjeroispovijesti ili uvjerenja iz međunarodnopravne, istorijskopravne i pozitivnopravne perspektive, jer je riječ o univerzalnom ljudskom pravu i slobodi. Namjera je da se, otvaranjem stručnog i argumentovanog dijaloga, doprinese opštem dobru i pomogne relevantnim subjektima u izradi novog teksta Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji bi, za razliku od Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti iz 2015. godine, u potpunosti bio usaglašen sa međunarodnopravnim okvirima slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja uz poštovanje istorijske uloge, doprinosa, prava i legitimnih očekivanja crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori", saopšteno je iz Mitropolije.

Međunarodni i domaći pravni stručnjaci će, dodaje se, tokom trajanja dvodnevne naučne konferencije u Podgorici, raspravljati o brojnim pitanjima koja se tiču aktuelnih izazova u garantovanju, ostvarivanju i djelotvornoj zaštiti prava na slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja, kao i uloge i doprinosa crkava i vjerskih zajednica sa posebnim osvrtom na pitanje njihovog pravnog položaja u Crnoj Gori.

Bonus video: