Novljanka spremna da očisti i cijelu Crnu Goru

Novljanka Milica Boca inicirala akcije čišćenja u Herceg Novom i okolini. Ne demotiviše je to što se smeće ponovo baca na očišćenim mjestima i smatra da se kaznama ništa ne postiže
6814 pregleda 11 komentar(a)
Učesnici jedne od akcija koje je organizovala Milica Boca, Foto: Slavica Kosić
Učesnici jedne od akcija koje je organizovala Milica Boca, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.05.2019. 21:03h

Novljanka Milica Boca sa bratom Dragišom i sestrom Bojanom organizovala je zimus akcije čišćenja na devet lokacija u Herceg Novom i njegovoj okolini.

Sa prijateljima, i ostalim ljudima zainteresovanim da i sami nešto urade da grad bude čistiji, prikupljali su otpad u Ratiševini, čistili Mojdeški put, plažu i park ispod Titove vile, vidikovac na Podima, put ka Žvinjama…

Sve je počelo u februaru kada su Milici “bole oči” bačene plastične kese oko lokalnog puta Sušćepan - Ratiševina kuda je prolazila idući na posao. Njih troje su se organizovali i kupili su kese, rukavice, prigodno se obukli i krenuli u akciju.

“Bili smo iznenađeni količinom smeća. Zbog rastinja nismo mogli da vidimo razmjere smetlišta koje se godinama formiralo uz put. Najviše je bilo upotrijebljenih dječjih pelena”, ali i plastičnog namještaja, dijelova automobila, guma, frižidera“, priča Milica.

Postepeno su im se pridružili i drugi sugrađani.

“Jedan momak dolazio je biciklom iz Zelenike da bi čisto područje oko Sušćepana”, ističe Milica.

Za nekoliko dana sakupili su kamion otpada koji su radnici Čistoće odvezli na deponiju.

“Kada je očišćen taj dio nekako se samo nametnulo da bi mogli da očistimo i neke druge lokacije kojih je puno u našoj opštini, a do kojih “ne stižu” radnici Čistoće. Osim naših prijatelja u narednim akcijama su učestvovali ljudi različitih godišta i raznih zanimanja, među njima i studenti Fakulteta za menadžment, stariji članovi plesnog klub “Diano”. Svima nam je zajedničko da smo uvjereni da građanski aktivizam može doprinijeti boljim uslovima života”, kaže Milica, i ističe da su apolitični i da ne bi željeli da ih svrstavaju na bilo koju “stranu”.

Ne demotiviše ih ni to što na pojedina mjesta koja su očistili, nesavjesni građani ponovo bacaju smeće.

“Mislim da kazne ne bi riješile problem nelegnog odlaganja otpada. Podizanje ekološke svijesti, njegovanje građanskog aktivizma i edukacija, prije svega u školama i među mladim ljudima, bolji su put”, smatra Milica.

Ona misli da generalno nedostaje građanskih inicijativa i nepolitičkih akcija.

Vječita zaljubljenica u prirodu, optimistkinja, Milica će uskoro sa prijateljima organizovati jubilarnu desetu akciju. Tokom ljeta napraviće pauzu, a s jeseni ponovo će u sređivanje okoline.

Uvjerena je da se i akcijama koje organizuju širi krug pozitivne energije, a ona sama spremna je da “čisti cijelu Crnu Goru”.

Ljubav prema prirodi iz roditeljske kuće

Milica je diplomirala na Fakultetu za menadžment i radi u porodičnoj firmi “Sky sat” kao asistent u administraciji. Ima široki krug interesovanja, a ljubav prema prirodi i potrebu da doprinese njenom očuvanju naslijedila je od roditelja.

“Gledala sam majku uvijek spremnu da očisti prostor oko kuće i učestvuje u sličnim akcijma...”, ukazuje Milica.

Bonus video: