Novinari ugroženi i siromašni

Nivo slobode medija zabrinjavajući. Plate novinara jedva dovoljne za puko preživljavanje, rade bez kolektivnog ugovora
634 pregleda 6 komentar(a)
Godinama i decenijama nema pomaka u istragama napada na novinare, Foto: Boris Pejović
Godinama i decenijama nema pomaka u istragama napada na novinare, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.05.2019. 07:45h

Novinari u Crnoj Gori ne rade u bezbjednom ambijentu, a njihove plate jedva su dovoljne za puko preživljavanje, ocijenjeno je povodom Svjetskog dana slobode medija, 3. maja.

Predsjednik Komisije za istrage napada na novinare, Nikola Marković, saopštio je da mediji rade u vrlo teškim uslovima i da je nivo slobode zabrinjavajući.

“Dan slobode medija dočekujemo sa brojnim nerasvijetljenim napadima na novinare, od kojih su najbrutalniji ubistvo Duška Jovanovića i pokušaji ubistva Olivere Lakić i Tufika Softića. I sve priče o medijskim pravima padaju u vodu ako se zna da ne samo ovi, već ni većina od 85 napada na naše kolege nije rasvijetljena”, kazao je Marković.

On smatra da je očito da vlast kreira i podstiče ambijent straha u kome novinari rade, jer da nije tako barem bi smijenila nesposobne i neodgovorne u tužilaštvu koji godinama i decenijama nijesu u stanju da pronađu nalogodavce i napadače na novinare i medije.

“Umjesto toga, nosioci najviših državnih funkcija pokreću tužbe protiv nezavisnih medija sa ciljem da finansijski uruše sve medijske kritičare vlasti...”, kazao je Marković, istakavši da su i plate novinara jedva dovoljne za puko preživljavanje.

Iz Sindikata medija Crne Gore poručili su da je i ove godine bilo medija koji zaposlenima duguju i do 15 zarada. Oni su istakli da samo jedan medij ima kolektivni ugovor.

“Sindikat medija je godinama pokušavao da promijeni Granski kolektivni ugovor, ali su poslodavci iz sektora medija tokom prošle godine jednostrano odlučili da te pregovore prekinu”, saopštili su.

Iz Sindikata su rekli i da je zastarjela tehnika ograničavajući faktor za zaposlene u medijima.

U nevladinom sektoru smatraju da se novinari ne osjećaju bezbjedno i da djeluju u lošem ambijentu.

Iz NVO “35 mm”” kazali su da se nastavlja katastrofalan odnos državnih organa, pogotovo Tužilaštva, prema Komisiji za istrage napada na novinare.

“Tužilaštvo je dokumentaciju o ranjavanju novinarke Olivere Lakić dostavilo sa čak devet mjeseci kašnjenja... Ovog maja se navršava 15 godina od ubistva Duška Jovanovića - pomaka nema - nijesu otkriveni ni nalogodavci, ni počinioci”, podsjetili su iz ove NVO.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) rekli su da je posljednji izvještaj Reportera bez granica potvrdio tendenciju urušavanja medijskih sloboda u Crnoj Gori, kao i da je Evropska komisija u izvještaju iz 2018. konstatovala da u toj oblasti nije postignut napredak...

U CGO smatraju i da je “partijsko zauzimanje RTCG-a poništilo nezavisnost javnog servisa - prvo kroz politički motivisane i nezakonite smjene nepodobnih članova Savjeta...”.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović ocijenio je da Crna Gora “revizijom medijskih zakona nastavlja da unapređuje medijski ambijent”...

“Na Svjetski dan slobode medija ukazujemo na važnost novinarske profesije i objektivnog i profesionalnog izvještavanja, kao snažnog doprinosa izgradnji i očuvanje demokratije”.

Ombudsman: Snažno braniti bezbjednost i slobodu novinara

Iz institucije ombudsmana poručili su da se mora sve učiniti kako bi nerasvijetljeni slučajevi ubistva i napada na novinare bili riješeni, jer se društva u kojima se ograničava sloboda izražavanja suočavaju i sa izazovima ostvarivanja drugih prava i sloboda.

“Dok god postoje događaji u kojima se kao oštećeni pojavljuju novinari, mediji i njihova poslovna i lična imovina, to je signal da pitanje bezbjednosti i slobode novinara mora ostati u fokusu pažnje nadležnih i da se ove vrijednosti moraju snažno braniti, kad god su ugrožene. Nadamo se da će očekivane izmjene zakonodavstva u ovoj oblasti doprinijeti većoj samostalnosti i nezavisnosti medija, a svakako treba dodatno raditi i na unapređenju radno-pravnih statusa zaposlenih”, saopštili su iz institucije na čijem je čelu Šućko Baković.

Bonus video: