REAGOVALI NA NAVODE URA

Ministarstvo zdravlja: Klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju prioritetni infrastrukturni objekti

"Glavnim projektom koji je obezbijedio Klinički centar predviđeno je da Klinika za infektivne bolesti i Klinika za dermovenerologiju budu smještene u jednom objektu, a ukupna procijenjena vrijednost izgradnje i opremanja objekta klinika iznosi 8,28 miliona eura"
575 pregleda 0 komentar(a)
Infektivna klinika (arhiva), Foto: Luka Zeković
Infektivna klinika (arhiva), Foto: Luka Zeković

Klinika za infektivne bolesti i Klinika za dermatovenerologiju prioritetni su infrastrukturni objekti u oblasti zdravstva ove godine, čiju realizaciju je, zbog jačanja infrastrukturnih kapaciteta države u cilju unapređenja njenog odgovora na zarazne bolesti, podržala Evropska komisija, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Oni su reagovali na navode Građanskog pokreta URA koja je saopštila da je stanje u postojećoj zgradi "nepodnošljivo, kako za pacijente tako i za ljekarsko osoblje".

"Glavnim projektom koji je obezbijedio Klinički centar predviđeno je da Klinika za infektivne bolesti i Klinika za dermovenerologiju budu smještene u jednom objektu, a ukupna procijenjena vrijednost izgradnje i opremanja objekta klinika iznosi 8,28 miliona eura. Za izgradnju ovog objekta Ministarstvo zdravlja, uz podršku Kancelarije za evropske integracije, obezbijedilo je 4,5 miliona eura iz Programa IPA 2018. Razlika do punog iznosa procijenjene vrijednosti biće obezbijeđena iz budžetskih sredstava", navode iz Ministzarstva zdravlja.

Dodaju da je u okviru kapitalnog budžeta za ovu godinu planiran novac za kompletiranje tenderske dokumentacije, dok će ostatak biti obezbijeđen u budžetu u narednoj godini, kada je i planiran početak izgradnje objekta.

"U toku su aktivnosti na prevođenju projekte dokumentacije, nakon čega će uslijediti priprema tenderskog dokumenta. Potpisivanjem finansijskog sporazuma između Evropske komisije i Crne Gore, koje je planirano za četvrti kvartal ove godine, biće omogućena realizacija aktivnosti, odnosno otpočinjanje tenderske procedure izbora izvođača radova. Dakle, ova godina je za nas pripremna i najzahtjevnija godina u realizaciji projekta, jer od kvaliteta tenderskog dokumenta zavisi i ishod postupka, pa samim tim i dinamika izgradnje objekta. Na osnovu svega navedenog jasno je da su nadležni u Vladi ozbiljno i sistematično pristupili rješavanju decenijskog problema ovih klinika što će dodatno unaprijediti zdravstvenu zaštitu naših građana u ovim oblastima", navodi se u reagovanju Ministarstva zdravlja.