Novi instituti osnažiće slobodu medija

Iz Ministarstva kulture su kazali da se zalažu za slobodu izražavanja i informisanja kao osnovnih ljudskih prava kroz institute koji se prvi put uvode u Predlogu zakona o medijima, koji su značajni za slobodne medije, nezavisne novinare, zaštitu ugleda novinara
173 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Novi instituti koji će prvi put biti uvedeni u medijske zakone osnažiće slobodu medija i nezavisnosti novinara, koji su značajni za vladavinu prava u demokratkom društvu, poručili su iz Ministarstva kulture.

Iz tog resora su kazali da se zalažu za slobodu izražavanja i informisanja kao osnovnih ljudskih prava kroz institute koji se prvi put uvode u Predlogu zakona o medijima, koji su značajni za slobodne medije, nezavisne novinare, zaštitu ugleda novinara.

Kako navode, značajni su i za isključenje odgovornosti novinara u kontekstu dužne novinarske pažnje, zaštite pluralizma i raznovrsnosti medija kroz uspostavljanje Fonda za zaštitu pluralizma i raznovrsnosti medija, zakonsko definisanja samoregulacije i zaštite posebnih prava među kojim su zaštita djece, izvora informacija, zabrana govora mržnje.

Polazište izrade Zakona o medijima, dodali su iz Ministarstva, podrazumijeva usklađivanje sa međunarodnim standardima i najboljim praksama.

Prema njihovim riječima, čitav proces pratila su kontinuirana ekspertska mišljenja Savjeta Evrope i OSCE-a, čiji su konstruktivni komentari involvirani u Predlog zakonskog teksta u toku široke, inkluzivne jave rasprave.

"Novi instituti koji čine sadržinu zakonskog teksta, svojim usvajanjem u parlamentu, u normativnom smislu otvaraju vrata osnaženju slobode medija, nezavisnosti novinara koja su od značaja za vladavinu prava u demokratkom društvu", poručili su iz Ministarstva.

Iz tog resora su kazali da trenutno rade na Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima, koji će se usaglašavati sa standardima sadržanim u Direktivi Evropske komisije o AVM uslugama.

To će, zaključuju iz Ministarstva, doprinijeti jačanju nezavisnosti regulatora za elektronske medije.

Bonus video: