Inspekcije provjeravaju radove u luci Kalimanj

„Iva –put“ već nekoliko dana plovnim bagerom-refulerom iskopava nanose mulja i zemlje, i taj materijal plutajućim cjevovodom odvodi na samo oko 250 metara udaljenosti i prosipa na ulazu u marinu
2232 pregleda 2 komentar(a)
Danas u Kalimanju, Foto: Siniša Luković
Danas u Kalimanju, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 03.05.2019. 16:01h

Način na koji kompanija „Iva-put“ iz Tivta izvodi radove na produbljivanju akvatorijuma tivatske gradske lučice Kalimanj zainteresovao je danas Inspekciju sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor, jer direktno ugrožava plovni put – ulaz u gradsku marinu.

„Iva –put“ već nekoliko dana plovnim bagerom-refulerom iskopava nanose mulja i zemlje iz krajnjeg sjeverozapadnog dijela Kalimanja, kod restorana „Volat“ i taj materijal plutajućim cjevovodom odvodi na samo oko 250 metara udaljenosti i prosipa na ulazu u marinu, u tjesnacu Grlo, na taj način zatrpavajući ionako uzak i plitak jedini ulaz u tivatsu gradsku marinu.

Po odredbama tendera Opštine Tivat na kojem je ta firma dobila posao, izvođač je bio u obavezi da iskopanih oko 40 hiljada kubika nanosa iz podmorja gradske lučice odvede na udaljenost ne manju od kilometar od obale Tivta i odloži na dubinu mora ne manju od 10 metara, ali „Iva-put“ to ne čini, već na zaprepašćenje građana, bukvalno pretvara Kalimanj u veliki zavoreni bazen, zatrpavajući tjesnac Grlo, gdje dubina mora ne prelazi 4,7 metara.

Naime, nanosi mulja iz Kalimanja puni su fekalnih i drugih štetnih materija koje su se ovdje taložile u posljednjih tridesetak godina, od kada gradska lučica egzistira u aktuelnom obliku. Sve te štetne materije sada pumpa sa bagera usisava i preko plutajućeg cjevovoda dugačkog oko 250 metara, rasipa u more u tjesnacu Grlo na mnogo većoj površini.

Neprijatni mirisi koji se šire u blizini ispusta cjevovoda bagera i zamućenost mora, potvrđuju da se ovaj posao obavlja na, u najmanju ruku, ekološki kontroverzan način, pa je o svemu danas obaviještena i državna Ekološka inspekcija, kao i preduzeće Morsko dobro iz Budve.

Iz Opštine Tivat, koja je investitor i naručilac ovih radova, „Vijesti“ danas nisu mogle dobiti odgovor na pitanja kako je moguće da „Iva-put“ posao u Kalimanju obavlja protivno onome što su bili uslovi tendera u smislu minimalne udaljenosti od jedan kilometar od obale i najmanje dubine mora od 10 metara za odlaganje iskopanog materijala, odnosno ko je odgovoran za ovako neozbiljan i štetan način izvođenja radova koje Tivćani finansiraju sa skoro 200 hiljada eura.

Iz kabineta gradonačečnika dr Siniše Kusovca (DPS) nezvanično nam je rečeno da je većina opštinskih činovnika odsutna sa posla i da odgovore teško možemo dobiti prije ponedjeljka.

Bonus video: