Nastavak uređenja Kotobiljskog izvora

U nevremenu koje je početkom decembra prošle godine zahvatilo hercegnovsku opštinu stradalo je i odmorište - prostor su prekrile velike količine blata koje su nanijele bujice, a stradalo je i zasađeno rastinje
365 pregleda 0 komentar(a)
Uređenje Kotobiljskog izvora, Foto: Privatna arhiva
Uređenje Kotobiljskog izvora, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.05.2019. 16:01h

Aktivisti i zaljubljenici u prirodu, predvođeni Željkom Starčevićem nastavili su uređenje odmorišta Kotobiljski izvor, koji je smješten na drevnom pješačkom putu koji povezuje Herceg Novi sa zaleđem.

U nevremenu koje je početkom decembra prošle godine zahvatilo hercegnovsku opštinu stradalo je i odmorište - prostor su prekrile velike količine blata koje su nanijele bujice, a stradalo je i zasađeno rastinje.

"Sada smo postavljali polucijevi za odvod oborinskih voda uz pomoć Vodovoda i kanalizacije, a krajem zime je Komunalno stambeno čistilo nanose iz korita, nakon čega volonteri gradili kameni zid oko platoa, kao zaštita od bujičnih voda. Materijal je obezbijedili mjesna zajednica Kameno", navodi Starčević i dodaje da je proširen plato sa mobilijarom i ponovo zasađen ruzmarin.

Mjesto se nalazi u neposrednoj blizini mjesta na kojem se odigrala Kotobiljska bitka, a iako još uvijek nema svoje spomen obilježje, Starčević se nada će biti postavljeno baš na odmorištu koje se uređuje.

Izvor je uređen 1884. godine, u vrijeme Austrougarske monarhije, kada je dobio kamene klupe i korita za vodu.

Ozbiljno je oštećen vijek kasnije, kada je zatrpan sa više kubika otpadnog materijala iz tadašnjeg lokalnog kamenoloma. Zatim je 2002. opet osposobljen volonterskim radom članova PK "Subra", da bi 2006. godine, prilikom probijanja novog puta za Trebinje, ostao odsječen i od ove komunikacije i od starog pješačkog puta za Kameno. Kroz veliki vodni ispust ispod novog puta izvedena je šetačka staza, a u produžetku se završavaju stepenice. Uređenje prostora finasirano je 2016. godine kroz projekat "Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori", a realizuje ga Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) .

Kotobiljska bitka

Kotobiljska bitka - 15. septembra 1687. otvorila je vrata oslobođenju Herceg Novog od dugotrajne vlasti Osmanskog carstva.

Vojska sastavljena od Hercegovaca, Crnogoraca, Mletaka, milicije iz Kotora i domaćih ustanika, iznenadila je i porazila vojsku Husein Topal Paše, te tako spriječila da stigne pojačanje turskoj vojsci u Herceg Novom.

Petnaest dana kasnije, Herceg Novi je oslobođen.

Kotobilj je mjesto od posebnog značaja za Novljane, a opjevano je i u Njegoševom "Gorskom vijencu".

Bonus video: