Posada broda "Jadran" odaće poštu crnogorskim vojnicima stradalim u Prvom svjetskom ratu

Studenti Pomorskog fakulteta i posada "Jadrana" obišli su tokom boravka u Turskoj i Grčkoj niz kulturno-istorijskih spomenika i upoznali se sa bogatom pomorskom prošlošću Istanbula i Pireja
336 pregleda 3 komentar(a)
"Jadran" u luci Pirej u Grčkoj, Foto: Privatna arhiva
"Jadran" u luci Pirej u Grčkoj, Foto: Privatna arhiva

Školski brod Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjak "Jadran" uploviće u nedjelju ujutro oko osam časova u svoju matičnu luku Tivat i time završiti prvo ovogodišnje duže međunarodno krstarenje.

Brod pod komandom kapetana korvete Zorana Ivanovskog na krstarenje do Turske i Grčke iz Tivta je krenuo 22. aprila, sa ukrcanih 35 studenata i četiri profesora Pomorskog fakulteta iz Kotora.

Nakon četvorodnevnog zadržavanja u turskoj luci Istanbul, "Jadran" je tri dana ostao i u grčkoj luci Pirej odakle je u četvrtak veče isplovio nazad prema Crnoj Gori i Tivtu.

Brod će, nakon što je juče prošao kroz Korintski kanal, u sklopu povratka u Crnu Goru u prolasku kroz teritorijalne vode Albanije, u Medovskom zalivu spustiti vijenac u more, odajući na taj način počast crnogorskim dobrovoljcima u Prvom svjetskom ratu, a koji su tamo stradali u januaru 1916. na italijanskom parobrodu "Brindizi" koji je naišao na minu i potonuo pred albanskom obalom uz velike ljudske žrtve.

Studenti Pomorskog fakulteta i posada "Jadrana" obišli su tokom boravka u Turskoj i Grčkoj niz kulturno-istorijskih spomenika i upoznali se sa bogatom pomorskom prošlošću Istanbula i Pireja.

Ukupno će "Jadran" tokom ovog svog 14-dnevnog krstarenja vodama Jonskog, Egejskog i Mramornog mora i tjesnacima Dardaneli i Bosfor, preći nešto više od 1.700 nautičkih milja.

Bonus video: