Marija Gabrijela od Savoje: Crnu Goru doživljavam posebno bliskom državom

"Posebno mi je drago što Crna Gora i Italija danas imaju izuzetne odnose, ali i što je kultura jedno od polja zahvaljujući kojima posebno jačaju veze dvije države", kazala je princeza Marija
1406 pregleda 0 komentar(a)
Princeza Marija Gabrijela od Savoje i Bogdanović, Foto: Ministarstvo kulture
Princeza Marija Gabrijela od Savoje i Bogdanović, Foto: Ministarstvo kulture

Princeza Marija Gabrijela od Savoje kazala je danas kako Crnu Goru doživljava posebno bliskom državom, tim prije jer je ona unuka kraljice Jelene, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas na Cetinju sa princezom Marijom, ćerkom posljednjeg kralja Italije Umberta II.

"Posebno mi je drago što Crna Gora i Italija danas imaju izuzetne odnose, ali i što je kultura jedno od polja zahvaljujući kojima posebno jačaju veze dvije države", kazala je princeza Marija.

U saopštenju Ministarstva kulture se navodi da je tokom susreta na Cetinju, Bogdanović poželio je sagovornici dobrodišlicu u Crnu Goru, naglasivši značaj njene nove posjete u kontekstu tradicionalno sadržajne saradnje Crne Gore i Italije.

"Ta saradnja, posebno je plodonosna na polju kulture, gdje dvije države u kontinuitetu zajedno rade na realizaciji više projekata", rekao je Bogdanović.

Iz Ministarstva kulture su saopštili i da su Bogdanović i princeza Marija detaljnije su govorili i o mogućnostima njenog i doprinosa Kluba lidera, procesima koji se tiču kulture u Crnoj Gori.

"S tim u vezi, ministar Bogdanović informisao je sagovornicu o ključnim programima i projektima Ministarstva kulture, posebno akcentujući kreativne industrije, koje - uz ostalo - podrazumijevaju širok obim internacionalne saradnje i razmjene mladih stvaralaca", kazali su iz Ministarstva kulture.

Takođe na sastanku je razmatrana i mogućnost organizovanja izložbe posvećene crnogorskoj princezi, a italijanskoj kraljici Jeleni, iz njenog života nakon udaje, a koju bi dominantno činili predmeti i dokumenta iz zaostavštine porodice Savoja.

"Princeza Marija Gabriela od Savoje u Crnoj Gori boravi sa saradnicima iz Kluba lidera, u kojem su uticajni ljudi iz sfere javnog, društvenog i političkog života Švajcarske, Italije i Francuske", zaključuje se u saopštenju Ministarstva kulture.

Bonus video: