Zgrada za penzionere najavljena za jun, a izgradnja još nije počela

1851 pregleda 3 komentar(a)
Polaganje kamena-temeljca za zgradu za penzionere, Foto: Goran Malidžan
Polaganje kamena-temeljca za zgradu za penzionere, Foto: Goran Malidžan

Izgradnja stambene zgrade za pljevaljske penzionere još nije počela, iako je tokom polaganja temeljca u septembru prošle godine, njen završetak najavljen za kraj juna ove godine.

Predsjednik Udruženja penzionera u Pljevljima Vukadin Damjanović nedavno je na Skupštini udruženja kazao da je nakon polaganja kamena-temeljca republička građevinska inspekcija obustavila gradnju zbog nedostataka u glavnom projektu.

Kazao je da je od direktora Fonda za solidarnu stambenu izgradnju obaviješten da će izgradnja stambene zgrade početi čim dozvole vremenski uslovi.

“Došlo je konačno lijepo vrijeme, ali izvođača radova na terenu nema. Nama ne preostaje ništa drugo, nego da jednim istim aktom i opština i Udruženje penzionera zvanično opomenemo Fond za solidarnu stambenu izgradnju i propratno to pošaljemo i Fondu PiO da bismo ih podstakli da što prije počnu da rade zgradu.Lokacija je data besplatno, svi uslovi za izgradnju stanova su ispunjeni i vrijeme je da zgrada počne da se radi”, kazao je predsjednik opštine Mirko Đačić, nedavno na Skupštini Udruženja penzionera u Pljevljima.

Direktor tehničkog sektora u Fondu za solidarnu stambenu izgradnju Radovan Aćimić kazao je da će radovi početi ovih dana, ne precizirajući kada će to tačno biti.

Tvrdi da izgradnja nije počela na vrijeme zbog administrativnih poteškoća i nemogućnosti izvođenja radova tokom zime u Pljevljima.

Aćimić smatra da se sa dobrom organizacijom izvođača radova cio posao može završiti do kraja septembra.

Direktor crnogorskog Fonda PIO Dušan Perović nije odgovorio na pitanje “Vijesti” zašto se kasni sa izgradnjom zgrade za pljevaljske penzionere.

U odgovoru je naveo je da je od predsjednika Udruženja penzionera u Pljevljima, obaviješten da bi radovi trebalo da počnu narednih dana.

Naveo je da je Upravni odbor Fonda PIO krajem 2017. odobrio sredstva Udruženju penzionera u Pljevljima za finansiranje izgradnje 20 stanova za pljevaljske penzionere.

Predsjednik pljevaljskih penzionera kazao je da su 2017. od lokalne samouprave dobili besplatan plac za izgradnju jedne stambene zgrade za penzionere.

“U januaru 2018. prenijeli smo crnogorskom Fondu za solidarnu stambenu izgradnju 175 972 eura po sporazumu ugovora”, rekao je Damjanović.

Kamen-temeljac za zgradu za pljevaljske penzionere prošle godine položili su direktor Fonda PIO Dušan Perović, direktor Fonda za solidarnu stambenu izgradnju Danilo Popović i predsjednik Opštine Mirko Đačić.

Direktor Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju Danilo Popović rekao je tada da je zgrada namijenjena prije svega onima koji po tržišnim uslovima ne mogu kupiti stan.

Obaveza je poslodavca da učestvuje sa najmanje 20 odsto. To znači, da ostatak sredstava kupuje vlasnik stana putem kredita banke ili putem kredita od strane Fonda”, kazao je Popović.

Zgrada će imati 38 stanova od kojih će dvadeset pripasti penzionerima, pet zaposlenima u lokalanoj upravi, a ostatak će biti namijenjen tržištu. Za penzionera namijenjeno je deset jednosobnih stanova i deset garsonjera. Stanove će penzioneri moći da kupe po cijeni od 375 eura po kvadratu. Izvođač radova je konzorcijum Lirigzoni DOO Ulcinj, Ferda DOO Ulcinj& Sedam ing DOO Podgorica.

Bonus video: