Četiri gimnazijalke radom i idejama probudile Plužine

4996 pregleda 2 komentar(a)
One su osnovale klub, Foto: Privatna arhiva
One su osnovale klub, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.05.2019. 15:40h

Četiri gimnazijalke iz Plužina osnovale su lani Kulturni klub i 7. maja proslaviće godišnjicu rada.

Iako je u početku izgledalo nemoguće, uspjele su da “probude“ varoš, organizuju kulturno-zabavne i humanitarne akcije, a ideja im, kako rekoše, ne fali, jer “rad rađa ideje“.

Jelena Mitrić, Aleksandra Jovović, Sara Avramović i Iva Blagojević, učenice trećeg i drugog razreda Gimnazije, osnovale su Klub o kome se uveliko priča, a ideja je nastala sasvim slučajno.

“Sve je počelo na jednom popodnevnom drženju kada smo na društvenim mrežama vidjele prijavu za IX Up-Shift radionicu. Odmah smo znale da je to naš naredni korak i poslale smo pet prijava sa različitim idejama među kojima nije bilo ni pomena o osnivanu Kulturnog kluba. Ideja sa kojom smo prošle bila je osnivanje radio-stanice, ali uz dogovor sa našom mentorkom Dejanom Dizdar odlučile smo da naš projekat bude osnivanje Kulturnog klub. Na kraju trodnevne radionice bile smo prva ekipa koja je dobila novčana sredstva za realizaciju svog projekta“, saopštile su “Vijestima“.

Objašnjavaju da su osnovale kulturni, a ne omladinski klub, s namjerom da okupe pripadnike svih generacija i da im je drago da su njihovu ideju sugrađani prepoznali i podržali.

Podrška je stigla i od Opštine Plužine koja im je obezbijedila prostor za klub, a uz njih je i Obrazovni centar.

“Organizovale smo Dan društvenih igara za sve generacije, filmske večeri koje su naišle na veliki odziv građana, Dan srednjoškolaca koji se prvi put organizovao u našem gradu, kao i humanitarnu svirku tokom koje smo prikupile novčana sredstva za liječenje djevojčice iz Mojkovca. Upravo je ta humanitarna akcija ona na koju smo najponosnije jer smo uz pomoć sugrađana učinile dobro djelo i pokazali da su Plužine grad koji ima srce“.

Očekuju da će za mjesec završiti formalnosti oko zvaničnog prijema članova u klub i tako omogućiti njegovo brojčano širenje i realizaciju novih ideja.

Sada su sve njihove snage usmjerena na omladinski kamp koji će se, uz pomoć Opštine i Obrazovnog centra, održati sljedećeg vikenda i okupiti mlade od 16 do 20 godina iz Nikšića, Danilovgrada, Ulcinja, Pljevalja, Bijelog Polja, Berana, Rožaja, Mojkovca i Plava.

“Riječ je o zaista ambicioznom projektu koji zahtijeva veliku posvećenost, strpljenje i upornost. Poteškoće prosto krijepimo poukom ‘Kad te život gađa kamenjem, na tebi je hoćeš li od kamenja izgraditi zid ili most’. Mi uvijek glasamo za most“.

A njihov “most“ nastavlja da se širi pa namjeravaju da do kraja ljeta organizuju još aktivnosti, poput dana društvenih igara i filmske večeri na otvorenom, kursa engleskog jezika, konkursa za najljepšu fotografiju iz kraja.

Planirane su i svirke, a u petak, 10. maja, pod okriljem Unije srednjoškolaca Crne Gore i Obrazovnog centra Plužine, organizuju i “Akcioni dan“.

“Biće tu još naravno mnogo zanimljivih događaja i projekata čiji će detalji uskoro izaći iz ‘fijoka’ našeg kluba. Plužine su jako lijep grad koji može da pruži mladim ljudima mnogo mogućnosti.

Naš klub je samo dodatak koji će, nadamo se, još više upotpuniti grad i dati mu na značaju“.

Njih četiri volontiraju u klubu i trude se, kako ističu, da to vrijeme iskoriste na najbolji mogući način uvjerene da od volonterizma imaju samo koristi - stiču radne navike i doprinose promjenama na bolje.

“Jako smo vezane za Plužine. Klub je postao dio nas i mi smo dio njega i trudićemo se da naš grad upišemo na mapu omladinskog aktivizma. Mladi su budući nosioci društva, zato treba ulagati u njih kako bi se svijet promijenio na bolje. Poruka koju bi nas četiti poslale mladim jeste da nikad nećete stići do vrha ako se plašite visine“.

Bonus video: