Jelena Simić čeka da zaigra u Cirkusu Sunca

Glumica podgoričkog Gradskog pozorišta Jelena Simić postala dio baze umjetnika kanadske cirkuske senzacije
2163 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Simić, Foto: Privatna Arhiva
Jelena Simić, Foto: Privatna Arhiva
Ažurirano: 05.05.2019. 16:28h

Dugogodišnji san je postao stvarnost - Jelena Simić, glumica Gradskog pozorišta iz Podgorice, i zvanično je dio baze umjetnika Cirque du Soleil (Cirkus Sunca), kanadske cirkuske senzacije koju nazivaju i cirkusom 21. vijeka.

Na audiciji u Parizu, u julu prošle godine, Simićeva se našla u užem izboru kandidata, od kojih je na kraju za članstvo u cirkusu iz Montreala izabrano njih četvoro - ona jedina iz Crne Gore, te po jedan kandidat iz Irske, Španije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Jelena o svemu nije željela da govori javno, dok nije dobila i zvaničnu potvrdu članstva. I dok su se i kod nje slegle emocije zbog ostvarenja sna iz djetinjstva, da danas za sebe može da kaže da je “klovn u povoju” i “Cirqueov sanjar”.

“Prije nekih 10 godina sam počela intenzivno da pratim rad Cirque du Soleila, preko Facebooka i YouTubea. Osim njihovih predstava gledala sam i dokumentarni materijal i imala sam osjećaj da bi mi prijalo da budem dio takvog tima. Odmalena sam se bavim gimnastikom i plesom, to mi je dosta značilo tokom školovanja na Akademiji i sada u poslu. Ne samo fizička spremnost, već i disciplina i samokontrola kojima sport uči. Imala sam utisak da su to vještine potrebne kako bi se radilo u timu kakav je Cirque du Soleil”, ispričala je ona “Vijestima”.

Audicije svjetske cirkuske senzacije je pratila redovno, ali se do prošle godine nije usuđivala da pošalje prijavu, zbog sumnji da nivo čitavog seta vještina koje posjeduje nije na dovoljno visokom nivou da bi je uopšte uzeli u razmatranje.

“Danas mi je žao što nisam probala i ranije, ali me jako raduje što sam audiciju prošla iz prvog puta. To je za mene najdragocjenije i najdraže profesionalno iskustvo”, kaže ona.

U svijetu postoji nekoliko fantastičnih cirkuskih kompanija koje se savremenim cirkusom bave na način kao što to čini cirkus iz Montreala. Ipak, kaže Jelena, Cirque du Soleil je najveća od njih.

“Cirque du Soleil okuplja umjetnike različitih profila iz svih krajeva svijeta, uvažavaju i podstiču umjetnost svih nacija i kultura. Smatram da su kompanija koja se bavi ovakvom vrstom savremenog teatarskog izraza, koja je uspjela da umjetnost cijelog svijeta okupi i uzdigne na najviši nivo”, dodaje mlada glumica iz Podgorice.

Cirkus Sunca osnovan je 1984. godine, kada je trupu činilo 20 uličnih zabavljača. Danas zapošljava više od 4.000 ljudi, među kojima 1.300 umjetnika, iz blizu 50 zemalja svijeta.

“Veliko poštovanje osjećam prema ljudima koji su osnovali i gradili tu kompaniju godinama, inteligentno, kreativno, humano i društveno-odgovorno, tako da sad vrhunac glumačkog, sportskog, plesnog, muzičkog, kostimografskog, scenografskog, šminkersko-vlasuljarskog, organizaciono-tehničkog dostignuća možemo gledati na jednom mjestu – u svakoj njihovoj predstavi”, kaže Jelena.

Umjetnici koji iznose program Cirkusa Sunca ostavljaju i najveći utisak na glumicu iz Podgorice, kada je u pitanju ta cirkuska senzacija.

“Njihovi glumci/klovnovi nose svu sjetu i radost ovog svijeta istovremeno”, kaže ona, te dodaje da su tu i nevjerovatni muzičari i pjevači, plesači, akrobate.

“Veliki broj olimpijaca i svjetskih prvaka u gimnastici su sada njihovi umjetnici”.

Zbog visokog stepena profesionalnosti svakog člana ove cirkuske trupe, nije bila sigurna šta da očekuje i čemu da se nadam kad je kasting u pitanju.

“Ali, od starta su se svi kandidati oslobodili treme, jer su kasting vodili skromni, prijatni i otvoreni ljudi, koji su kandidate tretirali sa poštovanjem i uvažavanjem. Jedini njihov zahtjev bio je da iskoristimo dan da im pokažemo sve što znamo i da se pritom dobro zabavimo. To je atmosfera za poželjeti kada je u pitanju rad na sceni, tako da su sa moje strane divljenje i ljubav prema Cirque du Soleilu tog dana dostigli sasvim novi nivo”.

Sada kad je dio baze umjetnika Cirque du Soleil, Jelena im redovno šalje video materijal i fotografije svega novog što radi, a ubuduće može da očekuje i poziv na audiciju za konkretan projekat - u slučaju da im odgovara neko njenog profila.

Jelena kaže da je na raspolaganju i svim umjetnicima iz Crne Gore koji su zainteresovani za buduće audicije Cirqua.

Sve sposobnosti pokazala u Parizu

Audicija Cirkusa Sunca u kojoj je učestvovala Jelena Simić, podrazumijevala je prijavljivanje putem mejla, slanje video materijala koji prikazuje vještine kandidata, kratkog video materijala na temu “zašto želiš da budeš dio Cirquea”, fotografija, biografije.

“Sve što sam navela kao svoje sposobnosti na kastingu sam imala priliku da pokažem kroz različite zadatke koje smo dobijali, samostalne, u paru i grupne. Uglavnom su se radile improvizacije, što je inspirativno i zabavno, ali zahtijeva istovremeno i veliku koncentraciju, ali i opuštenost”, kazala je Simićeva, dodajući da je sve to dosta složeno kad se radi na jeziku koji vam nije maternji.

“Audicija u Parizu bila je raspisana za glumce fizičkog teatra, lutkare i klovnove i mislim da mi je prednost bila što imam iskustvo u sve tri oblasti”. Ističe da su se tako isplatile godine jurenja na razne dodatne aktivnost i treninge…

Glumica Gradskog pozorišta već više od dvije godine, iz hobija, izrađuje i krpene lutke.

Bonus video: