Sinjajevinu od Vojske brane 19. maja

Organizatori protesta poručili su da su posebno iznenađeni, iziritirani i uznemireni “sve agresivnijim i bezobzirnijim nastojanjima i nasrtajima Ministarstva odbrane i rukovodstva Vojske Crne Gore"
1967 pregleda 0 komentar(a)
Sinjajevina, Foto: Igor Stojović, Igor Stojović
Sinjajevina, Foto: Igor Stojović, Igor Stojović

Za 19. maj u podne na Sinjajevini je najavljen protest građana koji se protive militarizaciji te planine.

Oni će se okupiti na katunu Okrugljak, ispred crkve Ružice, i sa tog mjesta zahtijevati od Ministarstva odbrane da ne gradi vojni poligon na Savinim vodama.

Protest su najavili iz Udruženja građana i poštovalaca Bjelopavlića “Bijeli Pavle”, Udruženja stočara “Bjelopavlićka Sinjavina“, Crkvene opštine Danilovgrad, Planinarskog društva” Prekornica“ i neformalnog udruženja građana “Sačuvajmo Sinjavinu“.

Organizatori protesta poručili su da su posebno iznenađeni, iziritirani i uznemireni “sve agresivnijim i bezobzirnijim nastojanjima i nasrtajima Ministarstva odbrane i rukovodstva Vojske Crne Gore, da i pored jasnog i nedvosmislenog protivljenja građana” intenziviraju nastojanja da Sinjajevinu pretvore u vojno vježbalište.

Pojasnili su da se militarizaciji te planine protive građani svih opština koji gravitiraju masivu Sinjavine i koji imaju pravo vjekovnog korišćenja prostranstva pašnjaka - Kolašina, Mojkovca, Žabljka, Šavnika, Danilovgrada i Bijelog Polja.

“Nezadovoljstvo je kulminiralo neodmjerenim saopštenjem načelnika generalštaba VCG, Dragutina Dakića, od prije neki dan”, kazali su oni, dodajući da je Vojska planirala da koristi 10.800 hektara, odnosno četvrtinu ukupne površine platoa Sinjajevine.

“Jasno je da vojska mora imati negdje vježbalište, ali je sporno da li za ovako dimenzionisane snage kao što je Vojska CG treba toliko prostora, posebno na ovako izuzetno značajnim i atraktivnim prostorima kao što je Sinjajevina... Posebno iritira pozivanje načelnika Generalštaba da je to državna imovina. Odmah se nameću pitanja: čija je država Crna Gora, da li je to država građana ili osiljenih državnih službenika, kako su komuni postali državna imovina, čiji su bili ranije i može li iko uskratiti vjekovima stečana prava izdigaoca i građana sa područja opština koje koriste prostore Sinjajevine vjekovima da ista i nadalje nesmetano koriste, kakva prava imaju građani, ko finansira državu i vojsku, zbog čega se to radi”, pitali su organizatori protesta.

Oni su zamolili nadležne da prekinu raditi protiv interesa Crne Gore.

“Posebno apelujemo na predstavnike ministarstava i predstavnike aktuelnih vlasti u navedenim opštinama, da stanu ispred svojih građana koji će doći na najavljeni skup i kažu jasno NE izgradnji vojnih baza i poligona na prostoru Sinjajevine. Neka Sinjajevina ostane ono što je vjekovima bila - ogromno pasište za očuvanje i razvoj nomadskog - katunskog načina uzgoja stoke”, piše u saopštenju, kojim su pozvali sve ljubitelje prirode da 19. maja u podne dođu da sačuvaju Sinjajevinu.

Bonus video: