Ljekari odbili da rade sa Fatićem

Dvadeset tri hirurga apeluju na direktoricu da spriječi dalje urušavanje Klinike
1158 pregleda 43 komentar(a)
Hirurška klinika, Foto: Vesko Belojević
Hirurška klinika, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 21.03.2018. 14:24h

Kolegijum Hirurške klinike, koji čine 23 ljekara, obavijestio je juče direktoricu Kliničkog centra (KC) Zoricu Kovačević da odbija dalju saradnju i rad sa ljekarom Nikolom Fatićem.

U pismu Kovačevićevoj, ljekari navode da je svako prisustvo Fatića na Hirurškoj klinici “apsolutno neprihvatljivo” i da se njihov kolega u mnogim situacijama ponio “neprofesionalno, primitivno i neartikulisano”. Oni su apelovali na direktoricu da ne dozvoli dalje urušavanje Hirurške klinike.

Kovačevićeva je juče odgovorila “Vijestima” da dopis 23 ljekara još nije dobila i da će na pitanja novinara odgovoriti mejlom.

Menadžment KC-a suspendovao je prošle sedmice Fatića zbog nepoštovanja protokola u toj ustanovi jer je, prema nezvaničnim informacijama, namjeravao da operiše pacijentkinju bez odobrenja dežurnog hirurga, pripreme i neophodnih medicinskih pretraga. On je rekao da mu odluka o suspenziji nije uručena i da je u pitanju pritisak na njega, kako bi ga uplašili i priveli “njihovom poznaniju prava”.

Ljekari su u dopisu naveli da su pojedini članovi hirurškog kolegijuma izloženi profesionalnim i ličnim uvredama preko društvenih mreža.

Kazali su da Fatić na najprimitivniji način javno vrijeđa i pokušava da diskredituje ugledne članove njihovog kolektiva.

“Takođe, Fatić porodice pacijenata dovodi u zabludu po pitanju liječenja njihovih najbližih i krši osnovna pravila profesionalne etike i deontologije. Ovim on dovodi u pitanje povjerenje naših pacijenata u nas, što može da ima dalekosežne posljedice na naš dalji rad”, naveli su ljekari u pismu u koje su “Vijesti” imale uvid.

Saradnju sa Fatićem odbili su direktor Hirurške klinike Ranko Mirović, načelnik digestivne hirurgije Ranko Lazović, načelnik grudne hirurgije Obrad Vujadinović, vaskularne hirurgije Davor Musić, plastične hirurgije Zoran Terzić, Miodrag Radunović, Veselin Stanišić, Nebojša Crnogorac, Goran Batrićević, Aleksandar Filipović, Aleksandra Čelebić, Milosav Cmiljanić, Perica Maraš, Vladimir Vučelić, Vladimir Dobričanin, Bojan Milačić, Dragan Šarić, Srđan Dedić, Marinko Paunović, Branko Čampar, Aleksandar Kujović, Janko Žujović i Miljan Zindović.

KC: Fatić narušava ugled profesije

KC danas je najoštrije osudio istupe Nikole Fatića, putem društvenih mreža. Iz te ustanove kazali su da su istupi ljekara nezapamćeni u crnogorskom zdravstvu i da se njima narušava integritet i ugled ljekarske profesije i same ustanove.

“Ovo za posljedicu ima nepovjerenje građana u stručni i profesionalni rad ljekara zaposlenih u KC koji časno nose teret odgovornosti svog poziva. Budući da je postupanjem Fatića, prije svega narušen ugled i poštovanje ljekarske profesije i medicinske etike, to smatramo da je bila neminovna reakcija Ljekarske komore Crne Gore, koja je izostala”, zaključuje se u saopštenju KC. Iz te ustanove su istakli da su protiv Fatića pokrenuti disciplinski postupci, koji su u toku.

Bonus video: