Perović: Pojedinci se obogatili uništavanjem rijeka i šuma

Direktor ekološkog pokreta Aleksandar Perović je naveo da je nepostojanje strateškog pristupa kada je upravljanje vodama u pitanju najveći problem i uzrok trenutno veoma zabrinjavajućeg stanja
0 komentar(a)
Aleksandar Perović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Perović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.03.2018. 15:22h

Prioritetno je važno izvesti računicu koliko nas je kao društvo koštalo loše upravljanje vodama i šumama, ocijenio je direktor Ekološkog pokreta “Ozon” Aleksandar Perović povodom 21. marta, Svjetskog dana šuma i 22. marta, Sjetskog dana voda.

On je naveo da je nepostojanje strateškog pristupa kada je upravljanje vodama u pitanju najveći problem i uzrok trenutno veoma zabrinjavajućeg stanja.

“Iako se radi o resursu budućnosti, čini se da način na koji donosioci odluka u Crnoj Gori posmatraju vode, ne samo da ne prati aktuelne trendove, već kao da se putuje kroz vrijeme unazad i uporno insistira na najgorim mogućim načinima valorizacije, poput nekontrolisane eksploatacije šljunka i pijeska, betoniranja obala i korita, zagađivanjem otpadom i otpadnim vodama, izgradnjom malih hidroelektrana, uništavanjem riječnih ekosistema i još mnogo toga, što se u razvijenim zemljama trajno obustavlja”, kazao je Perović .

On je baveo da je najveći problem nepostojanje procjene ekosistemske vrijednosti voda, izražene ekonomskim parametrima i socijalnim uticajem, što je osnova za svako dalje planiranje i otvaranje javne rsprave o potencijalno isplatljivim opcijama za valorizaciju.

“Sve dok to ne budemo imali, mi ćemo argumentovati tvrditi da se radin stihijski i da je privatni interes daleko iznad javnog, te da je okupacija rijeka zapravo stvarni državni udar i otimačina najvrijednijih resursa Crne Gore”, kazao je Perović.

Povodom Svjetskog dana šuma, koji je obilježen danas, Perović je naveo da je “potpuno jasno da se radi takođe stihijski, da se vodi privatnim interesom šumskog lobija, koji se enormno obogatio tokom prethodne tri decenije, od kada se na najbrutalniji način devastiraju crnogorske šume”.

“Održivo upravljanje šumama ne samo da ne postoji kod nas, već odgovorno tvrdimo da je u tom oblasti vidljiv prostor da nadležni pravosudni organi ispitaju koruptivno-kriminalne radnje, a da je tako svjedoči ogroman broj slučajeva koji su građani širom Crne Gore iznijeli u javnost. Primjeri svakodnevnih kriminalnih aktivnosti, poput nelegalne sječe i krađe šume poput onih na planini Vojnik , što ne može bez sprege kriminala sa licima iz sistema, jasno ukazuju da je riječ o prećutnom odobravanju od strane sistema.

Bonus video: