Liječenje djece sa spinalnom mišićnom atrofijom počelo u Kliničkom centru

SMA je progresivna genska neuromišićna bolest i, u zavisnosti od tipa, može da uzrokuje otežano gutanje i disanje, smetnje u razvoju, a u teškim slučajevima i ranu smrt
509 pregleda 0 komentar(a)
Institut za bolesti djece, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Institut za bolesti djece, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković

Djeca sa dijagnozom spinalne mišićne atrofije (SMA) lijek “spinraza”, jedini koji se i u svijetu daje kao terapija, ubuduće će moći da primaju u Institutu za bolesti djece, saopšteno je juče iz Kliničkog centra (KC).

SMA je progresivna genska neuromišićna bolest i, u zavisnosti od tipa, može da uzrokuje otežano gutanje i disanje, smetnje u razvoju, a u teškim slučajevima i ranu smrt. Zbog toga pacijenti vrlo brzo postaju zavisni od aparata za disanje.

“Spinraza” je prvi lijek odobren u terapiji SMA. Odobrila ga je Centralna uprava za ljekove Sjedinjenih Američkih Država u decembru 2016. godine. Od tada, lijek je odobren i u Evropi i u Japanu. U susjednoj Hrvatskoj je od aprila prošle godine na osnovnoj listi ljekova.

Terapija, kako navode iz institucije na čijem je čelu Jevto Eraković, djeluje tako što “modulira gensku aktivnost, omogućavajući bolje funkcionisanje nervnog sistema”. “Time se ublažavaju simptomi bolesti i usporava njena progresija”, pojašnjavaju iz KC-a. Doza ovog lijeka košta 90.000 eura. Tokom prve godine, preporučeno je pet do sedam doza, a nakon toga pacijenti do kraja života primaju po tri doze godišnje.

Iz KC-a navode da su ljekari Instituta za bolesti djece na čelu sa dr Veselinkom Đurišić i dr Draganom Račićem, uz saradnju sa kolegama iz Klinike za neurologiju i psihijatriju u Beogradu, započeli liječenje kod dva djeteta.

Djeca su terapiju podnijela dobro i, kako su kazali, sve je proteklo bez komplikacija. Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje odobrili su terapiju lijekom “spinraza” za tretman troje djece.

Bonus video: